Hirdessen itt

Több mint hatéves mélypontra romlott a befektetői hangulat az euróövezetben

Több mint hatéves mélypontra romlott a befektetői hangulat az euróövezetben októberben, mivel a központi bankok gazdaságélénkítő intézkedései nem tudták lecsillapítani a recessziós félelmeket - ez derült ki a Sentix frankfurti gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérésének adataiból.
A Sentix havi rendszerességgel - ezúttal 957 befektető és pénzügyi elemző bevonásával - végzett felmérésében az euróövezeti befektetői hangulatindex mínusz 16,8 pontra süllyedt a szeptemberi mínusz 11,1 pontról.

A hangulatindex értéke 2013 áprilisa óta nem volt ilyen alacsony, mint most októberben, és jócskán alulmúlta az elemzők által várt mínusz 13,0 pontot.

Az index két összetevője közül az aktuális feltételeket tükröző mutató már az ötödik egymást követő hónapban csökkent októberben, jelezve, hogy feszült maradt a gazdasági helyzet.

A felmérésbe bevont befektetési szakembereknek az aktuális gazdasági környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató mínusz 15,5 pontra - 2014 vége óta a legalacsonyabb szintre - csökkent az előző havi mínusz 9,5 pontról.

A hat hónapra előre tekintő konjunkturális várakozásokat számszerűsítő mutató értéke az előző havi mínusz 12,8 pontról mínusz 18,0 pontra zuhant októberben, közelítve az augusztusra mért mínusz 20,0 ponthoz, amely hétéves mélypontot jelentett.

Nem volt pozitív reakció a központi bankok növekedést támogató intézkedéseire, októberben széles körben romlott a gazdasági helyzet megítélése - mutatott rá Patrick Hussy, a Sentix ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a recessziós félelmek állandósultak.

A német konjunktúra is sokat veszített lendületéből a Sentix elemzése szerint. Az összesített index 2009 júliusa óta a legalacsonyabbra, mínusz 19,4 pontra süllyedt a szeptemberi mínusz 12,8 pontról. Az aktuális helyzet megítélését tükröző mutató 7,5 ponttal mínusz 18,0 pontra csökkent, ami 2009 novembere óta a legrosszabb érték. A jövőbeni kilátások mutatója pedig mínusz 20,8 pontra esett mínusz 15,0 pontról.

Az Egyesült Államok esetében a befektetői hangulatindex 5,5 pontról mínusz 4,1 pontra zuhant októberben, ami 2012 augusztusa óta a legalacsonyabb érték. A jelenlegi helyzet alindexe 25,8 pontról 13,0 pontra, 2013 márciusa óta a legrosszabb értékre csökkent, a várakozásoké pedig nyolchavi mélypontra, mínusz 19,8 pontra esett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések