Ellenállhatatlan a habos vagy a rácsos is, ám a vastag töltelékes, régimódi almás pitét egyszerűen nem lehet megunni.
Ez az a süti, aminek biztos, hogy a szádban érzed az ízét. Ha eddig mégsem sikerült úgy, mint a nagyinak vagy a konyhatündér szomszédnak, akkor legközelebb ezzel a recepttel próbálkozz! A tészta még finomabb, omlósabb lesz, ha zsír is kerül bele. A másik titok pedig a vastag töltelék.
Hozzávalók:
1 kg alma
40 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg cukor
5 dkg zsír
2 evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor
1 teáskanál fahéj
1 db tojás
1 csipet só
zsemlemorzsa vagy darált dió
1 db tojás a tetejére
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval és a sütőporral. Rakd hozzá a feldarabolt vajat és a zsírt, majd morzsold el a liszttel. Add hozzá a tojást, a cukrot és egy-két evőkanál tejfölt. Gyúrd össze, puha, rugalmas tésztát kell kapni. Vedd ketté, és formázz cipókat. Takard le, és tedd fél órára a hűtőbe.
Közben a megmosott, kimagozott almákat reszeld le, és szórd meg fahéjjal.
Pihentetés után az egyik cipót rakd lisztezett felületre, gyúrd át, és nyújtsd ki. Egy közepes tepsit bélelj ki sütőpapírral, és tedd bele a tésztát. Szórd meg zsemlemorzsával vagy darált dióval, majd oszd el rajta a kinyomkodott almát. A másik cipót is nyújtsd ki, és fedd be vele a tölteléket. A tetejét villával szurkáld meg, és kend meg egy felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 40 perc alatt. Várd meg, amíg kicsit hűl, és szórd meg fahéjas porcukorral.
0 Megjegyzések