Hirdessen itt

Programkavalkád lesz hétvégén a Nagytemplomban

A reformáció ünnepéhez közeledve különböző zenei- és kulturális programokat kínál a  Debreceni Református Nagytemplom. 
Október utolsó hétvégéjén köszönthetjük a 280. jubileumát ünneplő Kollégiumi Kántust, jótékonysági koncerttel segíthetjük a szervátültetett betegeket, vasárnap pedig Kiss Árpádné palástkészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere időszaki kiállítása nyílik a Nagytemplom Galériáján.

A Debreceni Református Nagytemplom időről-időre kínál kulturális programokat az érdeklődők számára. Október elején több ezres közönség vett részt Varnus Xavér orgonahangversenyén, majd Mága Zoltán hegedűművész jótékonysági koncertjén.

A hónap végéhez közeledve további két komolyzenei hangversenynek ad otthont a Református Nagytemplom: október 25-én 18:30-tól jótékonysági koncerten vehetünk részt, ahol adományainkkal az Alapítvány a Kelet-Magyarországi Transzplantációért munkáját támogathatjuk.

280 éves a Kollégiumi Kántus

Szombaton este a Kollégiumi Kántus 280 éves fennállásáért adhatunk hálát a templomban. A Debreceni Református Kollégium Kántusát 1739-ben alapította Maróthi György, a Kollégium hírneves professzora, mely kezdetben fiúkórusként, azóta vegyeskarként működik. 

A Kántus repertoárjának gerincét az európai protestáns egyházi zene elmúlt fél évezredének alkotásai teszik ki, az együttes kiemelt feladata azonban a 20. századi magyar egyházi kórusmuzsika ápolása és gazdagítása. 

A nemzetközi verseny-eredmények mellett hazai kitüntetések is elismerték és minősítették énekkar és vezetőjének munkáját: a kórus 1997-ben megkapta a Magyar Örökség díjat, 2003-ban Debrecen város Pro Urbe díját; Berkesi Sándor karnagy pedig a Liszt-díj kitüntetettje és Debrecen díszpolgára lett, majd munkáját 2018-ban Kossuth-díjjal jutalmazták. Október 26-án 18 órától a Kántus 280 éves jubileumi ingyenes hangversenyére hívjuk és várjuk az érdeklődőket. 

Kiss Árpádné, a Népművészet mestere a Nagytemplomban állítja ki palástjait

Október utolsó vasárnapján a Nagytemplom megnyitja idei utolsó időszaki kiállítását. A Debrecenben élő és alkotó Kiss Árpádné palástkészítő népi iparművész idén nyáron vehette át a Népművészet Mestere díjat, aki több mint három évtizede készíti  a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő református lelkipásztorok számára a liturgikus öltözetet, a lelkipásztorok palástját. 

A palástok eleje leginkább bársonyból, brokátból, a háta jól pliszézhető selyemből vagy szövetből készül. A hagyományos paszományok mellett saját alkotású paszományait is használja a művésznő, melyekhez alapul szolgálnak épített örökségünk motívumkincsei is, például a Nagytemplom orgonájának díszítése. 

Az időszaki tárlat ünnepi megnyitója október 27-én (vasárnap) 11 órától lesz a Debreceni Református Nagytemplomban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések