A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem hasonlítható 1973-hoz a helyzet, de az eszkaláció ellátási sokkot okozhat

Londoni iparági elemzők szerint a szaúd-arábiai olajipari létesítmények elleni támadás után sem alakult ki olyan ellátási sokk a világpiacon, mint az 1973-as olajválság idején, de ha a helyzet katonai konfliktussá fajul, az már komoly sokkhelyzet kialakulásának kockázatával járna.
A Commerzbank pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőstábjának hétfőn ismertetett számításai szerint a szaúdi kitermelési kapacitás felének leállítása legalább 6 százalékkal csökkenti a világgazdasági szintű nyersolajkínálatot. Ezt jelezte a kezdeti piaci reakció, amely 72 dollárig hajtotta fel a hordónkénti olajárat, jóllehet utána megnyugodott a piac, és az olaj hordója 65 dollárra, a pénteki záró árfolyamnál 7 százalékkal magasabb szintre süllyedt vissza.

A Commerzbank londoni elemzőinek alapeseti forgatókönyve szerint nem lesz katonai eszkaláció, és ebben az esetben a szaúdi kitermelési kapacitás belátható időn belül helyreáll.

A ház szerint fegyveres konfliktus esetén azonban gyorsan 100 dollár fölé emelkedhet az olajár, és ez már masszív kínálati oldali sokkot jelentene.

(MTI) 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések