A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bíróságon a brit parlament felfüggesztése

Az Egyesült Királyság legfelsőbb bírósága működése valószínűleg legnehezebb ügyét tárgyalja.
Arról kell ugyanis döntenie, hogy a kormány törvényesen járt-e el akkor, amikor felfüggesztette a parlament működését öt hétre, ezzel jegelve a brexittel kapcsolatos vitát is, egészen az október 31-én esedékes kilépésig.

A parlamenti munka befejezését kénytelenek voltak a rend fenntartását jelképező fekete pálca bevonulásával kikényszeríteni. De a képviselők kifütyülték a Black Rodot.

Nemcsak az ellenzéki és maradáspárti képviselők közül sokan voltak dühösek a kormány példa nélküli döntése miatt. Gina Miller ugyan üzletasszony, de aktivistaként is alakítja a politkát.

Már többször szembeszállt a kormány brexitügyi véleményével. Például elérte, hogy ne a kormány, hanem a parlament mondja ki a végső szót az EU-ból való kilépés ügyében.

"Keresetünkben bírói felülvizsgálatot kérünk arról, hogy a miniszterelnöknek joga van-e felfüggeszteni az országgyűlést. Szeretnénk kimondatni, hogy a parlament elhallgattatása alkotmányellenes és törvénytelen" - mondta Miller.

De a felfüggesztés ellen beadott kereseteit eddig elutasította az angol bíróság. Skóciában azonban másként látta a bíróság, az helyt adott a maradáspárti képviselők beadványának.

„A bírói tanács minden tagja azt állítja, hogy az Őfelségének adott tanács a parlament felfüggesztéséről törvénytelen volt, ezáltal maga a felfüggesztés is törvénytelen.” - mondta a legtekintélyesebb skót bíró, Lord Carloway.

Három napnyi meghallgatást rendeltek el az ügyben. Bonyolulttá teszi az ügyet, hogy az egyesült Királyság mind a négy országrészének álláspontját is ki kell kérni.

Ami azt jelenti, hogy a tizenegy tagú testület több napon át tárgyalhat és vitázhat, mire kialakítják álláspontjukat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések