Powered by Jasper Roberts - Blog

Minden emberre máshogy hat a zsíros ételek emésztése

Meglehetősen egyén-függő, hogy a magas zsírtartalmú ételek fogyasztásakor, kinek, milyen gyulladásos reakciói lesznek. Ez volt az eredménye annak a tanulmánynak, melyet az Agricultural Research Service és a California-Davis Egyetem kutatói nemrég publikáltak a Journal of Nutritional Biochemistry nevű tudományos lapban.
Húsz önkéntes gyulladásos reakcióját néztük meg 0,3 és 6 órával azután, hogy megettek egy normál, 38 százalékban zsírt tartalmazó ételt. A reakciók teljesen egyediek voltak – mondta Danielle G. Lemay a kaliforniai Western Human Nutriotion Research Center molekuláris biológusa – olvasható a technology.org oldalon.

A gyulladás egy normális reakció, ha eszünk, különösen, ha az étel zsírban gazdag, de nem egyenlő a vércukor reakcióival, melyek ugyanúgy bekövetkeznek evés után. A gyulladás

a test önvédelmi mechanizmusa, de ez egyben a szervezet immunrendszerének válasza is.

A tanulmányban minden önkéntesnek egyedi mértékű volt a „belső égése” és mindenkinél egyedi idő alatt érte el a csúcspontot.

A kutatók egy nagyon „érzékeny” tesztet használtak arra, hogy megnézzék, vajon ki- vagy bekapcsolódott-e bármelyik gén az emberi génállományban annak érdekében, hogy meghatározzák az alanyok reakcióját. Több mint 13 000 gén megvizsgálása után az eredmények eltértek.

A tudósok szerint a „teszt étel” ugyanaz volt, mintha valaki megevett volna egy kis hamburgert, sült krumplit és egy jégkrémet gyümölcsdarabokkal.

Ilyen zsírtartalommal bíró ételeket egyszer-kétszer a héten lehet enni, de egy életen át minden nap az ilyen ételek fogyasztása károkat okozhat az emberi szervezetben – tette hozzá Lemay.

A gyulladás olyan szövődményeket okozhat, mint az asztma, a cukorbetegség,  a gyomorfekély, az ízületi gyulladások és még sok más.


Az egyik oka ezeknek nagyon érdekes:

a megnövekedett érdeklődés az egyénre szabott táplálkozás iránt.

Meg kell értenünk, hogy miben különböznek az emberek mielőtt még fontolóra vennénk, hogy elkezdünk egyénre szabott diétát folytatni – zárta szavait Lemay.

0 Megjegyzések