A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Migrációról, Brexitről és az EU bővítéséről beszéltek szlovén vezetők a Bledi Statégiai Fórum megnyitóján

Többek között a migráció kérdésének gyors megoldása, Nagy Britannia kiválása az EU-ból (Brexit) és az EU nyugat-balkáni irányú bővítése elsőbbséget kell élvezzen az Európai Unióban - emelte ki Borut Pahor szlovén államfő és Marjan Sarec szlovén kormányfő hétfőn a szlovéniai Bledben rendezett kétnapos stratégiai konferencia megnyitóján.
"Az EU sajnos patthelyzetben van, amely mélyebb és összetettebb, mint az eddigi ideiglenes felemelkedések és bukások" - mondta Pahor, majd hozzátette: nincsenek arra utaló jelek, hogy a helyzet javulni fog. 

Úgy vélte: az európai eszme fejlődése megrekedt, ami ahhoz vezet, hogy a tagállamok visszatérnek a nemzeti politikához, amely ellentétes az európai eszmével.

A szlovén elnök úgy vélekedett, hogy széleskörű európai vitát kell rendezni arról, merre tartson tovább az EU, mint a 2000-ben rendezett konvenció az EU-alkotmányáról.

A Brexittel kapcsolatban kiemelte: ebben a pillanatban ez döntő kérdés az EU számára.

A briteknek joga van a Brexithez, az EU-nak pedig kötelessége az ebből fakadó károkat a minimálisra csökkenteni - mondta Pahor.

Hozzátette: "az Egyesült Királyság esetleges kilépése az EU-ból mindenki számára kockázatos, de még rosszabb, ha a 27 tagország belekapaszkodik a jelenlegi Brexit-megállapodás megoldatlan kérdéseibe, mert az tovább mélyítheti a tagállamok közötti különbségeket". 

Szavai szerint az új Európai Bizottság (EB) legfőbb feladata az illegális migráció kérdésének megoldása lesz. 

Az EB-nek azonnal el kell kezdenie megerősíteni az EU külső határait, de emellett új javaslatot is kell tennie a migrációs terhek megosztására - mutatott rá. Mint mondta: bár kevesebben kérnek menekültstátuszt, mint a 2015-ös és 2016-os migrációs válság alatt, az EU-nak sokkal következetesebbnek kell lennie a biztonságos országokból érkező illegális bevándorlókat illetően. 

Marjan Sarec szlovén kormányfő szerint a migráció kérdését nem lehet egyoldalúan kezelni. 

"Ennek megoldása nem egyszerű, de a migrációkezelés olyan kérdés, amelyet felelősségteljesen és a szolidaritás elvének tiszteletben tartásával kell elfogadni" - húzta alá. 

A szlovén külügyminisztérium 2006-ban szervezte meg először a Bledi Stratégiai Fórumot, amely a tárca szerint mára a régió egyik legfontosabb diplomáciai eseményévé nőtte ki magát. Az idei, 14. konferencia megpróbált válaszokat adni a változó világ olyan kérdéseire, mint a béke és biztonság, a fenntartható fejlődés és az éghajlatváltozás, valamint most is külön hangsúlyt fektetnek a délkelet-európai országokra. A rendezvénynek hatvan országból közel ezer résztvevője van.

A fórumon számos magas rangú tisztségviselő is részt vett, köztük Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Maria Fernanda Espinosa Garcés, az ENSZ-közgyűlés elnöke, valamint Matthew Palmer, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja, továbbá több külügyminiszter. Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli a konferencián.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések