A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Meghalt Robert Mugabe, Zimbabwe egykori elnöke

Az afrikai országot 37 éven át vezető politikus 95 éves volt.
95 éves korában elhunyt Robert Gabriel Mugabe, Zimbabwe több mint 30 éven át hivatalban lévő vezetője - írja a BBC. A hírt a korábbi politikus családja is megerősítette.

Robert Mugabe 1924-ben született az akkor még Rhodesianak hívott brit gyarmaton. 1964-ben több mint 10 évre bebörtönözték bírósági eljárás nélkül, amiért folyamatosan kritizálta a kormányt. Még rács mögött volt, amikor a Zimbabwei Africai Nemzeti Szövetség (ZANU), amelynek alapító tagja volt, megválasztotta elnökévé. Miután Zimbabwe kivívta függetlenségét, a ZANU nagy fölénnyel megnyerte az első választásokat 1980-ban. Mugabe 1980-tól 1987-ig miniszterelnökként vezette az országot, 1987-től pedig elnökként.

Diktatórikus rendszert épített ki és a véres erőszaktól sem riadt vissza. Többször is újraválasztották - igaz, gyakran vitatott körülmények között - így egészen 37 éven át gyakorolt abszolút hatalmat Zimbabwe felett.

Uralma 2017-ben ért véget, amikor novemberben leváltotta Emmerson Mnangagwa alelnököt, aki ezután Dél-Afrikába menekült. A hadsereg tábornoka figyelmeztette Mugabét, hogy ha további tisztogatásokat végez, a katonák közbeavatkozhatnak. Mivel a fenyegetést nem vette komolyan az elnök, a hadsereg két nap múlva elfoglalta a közmédia épületét, Mugabét pedig házi őrizet alá helyezték. November 18-án Hararéban rengetegen tüntettek Mugabe távozásáért, ezt követően a ZANU másnap le is váltotta őt a pártelnöki tisztségből. Utódja a korábban menesztett alelnök, Emmerson Mnangagwa lett, aki máig az ország elnöke.

Robert Mugabe idén áprilisban bekerült egy szingapúri kórházban, ahol folyamatos kezelést kapott. Halála okáról egyelőre nem érkezett információ.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések