Hirdessen itt

Magyarországon a legolcsóbb a lakossági földgáz az Európai Unióban

A lakossági fogyasztók földgáz átlagára 3,16 eurócent volt kilowattóránként az elmúlt hónapban Budapesten, így a magyar fővárosban - holtversenyben Bukaresttel - volt a legolcsóbb a földgáz az uniós fővárosok közül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi árösszehasonlító vizsgálata szerint. A villamos energia átlagára továbbra is kedvezően alakult.
A MEKH hétfői közleménye szerint kiugró értéket mutatnak az átlagárak Stockholmban, ahol közel nyolcszor került többe a földgáz, mint Budapesten. A környező országokat nézve Pozsonyban másfélszer annyit, míg Bécsben majd két és egyharmaddal kell többet fizetniük a lakossági fogyasztóknak.

A hivatal honlapjáról leolvasható adatok szerint vásárlóerő paritáson is csak Brüsszelben, Londonban és Luxembourgban kell kevesebbet fizetni a lakossági földgázért, mint Budapesten.

A villamos energiáért a magyar főváros lakói átlagosan 11,59 eurócentet fizettek kilowattóránként, ami a MEKH összehasonlítása szerint a harmadik legalacsonyabb ár Szófia és Belgrád után.

Berlinben és Koppenhágában volt a legmagasabb a lakossági fogyasztók villamos energia átlagára: míg a német fővárosban 32,41 eurócent, addig Dániában 29,10 eurócent kilowattóránként, vagyis közel háromszor került többe ezekben a városokban, mint Budapesten, de Pozsonyban is bő egyharmadával, Bécsben pedig bő kétharmadával kell többet fizetniük a lakossági fogyasztóknak - tették hozzá.

Vásárlóerő paritáson számolva nyolc uniós fővárosban kevésbé terheli a háztartások költségvetését a villamos energia átlagára, köztük van Ljubljana, Párizs, Bécs, Stockholm és Belgrád is.

A MEKH havi összehasonlító jelentései a hivatal honlapjának statisztikai rovatában tekinthetők meg (http://www.mekh.hu/nemzetkozi-arosszehasonlitas).

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések