A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kunmadarason átadták a nagykunkapitányi-házzá alakított épületet

Az egykori Kossuth-házat nagykunkapitányi-házzá, tájházzá átalakította át az önkormányzat és a Kunmadarasi Honismereti Egyesület.
A felújított épületet pénteken adták át a nagyközönségnek. Laczkó Tóth Bertalanné egyesületi elnök köszöntőjében elmondta, ebben a nagykunkapitányi kvártélyházban járt Kossuth Lajos, 25 évvel ezelőtt neki is emléket állított dr. Ötvös László református lelkész a Kossuth-ház megnyitásával.

Most az akkori kiállítást újragondolták, s az 1985 óta népi műemlék épületben az alapgyűjteményt egységesítették, kiegyezés korabeli nagykun módos gazda házát alakítottak ki benne.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő gratulált az egyesületnek és az önkormányzatnak a hagyományőrzés támogatásához. A felújított kiállításon a következő generációk is megismerhetik a település múltját, az 1800-as évek elején épült házban, amely a Nagykunság gazdag történelmének egy fontos darabja mint népi műemlék.

— Erre a gyönyörű épületre nemcsak a kunmadarasiak, hanem a környékbeliek is büszkék lehetnek, hiszen itt még Kossuth Lajos is megszállt. A kiállítás külön értéke, hogy közösen készítették el, hiszen mindenki hozta azt a féltve őrzött régiséget, családi ereklyét, aminek otthon lehet, hogy már nem volt helye, de itt egy kiállítótérbe került. S ha egy fiatal jön, annak újdonságként, a megtestesült történelemként jelenik meg, aki idősebb, annak pedig régi emlékeket idéz fel — fogalmazott a képviselő.

Forrás: szoljon.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések