Hirdessen itt

Felmérés: az ukránok több mint 70 százaléka elégedetett az elnök munkájával

Rekordot döntött a május végén hivatalba lépett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatottsága, amely július óta csaknem másfélszeresére növekedett, meghaladva a 70 százalékot - derült ki egy csütörtökön közzétett friss felmérésből.
A Rejting közvélemény-kutató csoport által szeptember 6-10. között 2500 fős mintán elvégzett felmérés eredménye szerint a megkérdezettek 71 százaléka elégedett az elnök munkájával, 11 százalékuk nem, míg 18 százalék nem tudott a kérdésben állást foglalni.

Az augusztus végén kinevezett új kormányfő, Olekszij Honcsaruk eddigi tevékenységét kedvezően ítélte meg a felmérés résztvevőinek 29 százaléka, ellentétes véleményre helyezkedett 10 százalék, 61 százalék azonban nem tudta értékelni a miniszterelnök munkáját.

A júliusi választások nyomán létrejött új összetételű parlament munkájával 39 százalék elégedett, 16 százalék nem, 45 százalék viszont nem válaszolt a kérdésre.

Általánosságban a megkérdezettek 55 százaléka gondolja úgy, hogy Ukrajnában a dolgok jó irányba haladnak, míg 18 százalék szerint nem, 26 százalék pedig nem foglalt állást ebben a kérdésben.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál megjegyezte, hogy a felmérés eredményére minden bizonnyal hatással volt a múlt szombaton végrehajtott ukrán-orosz fogolycsere, amelynek keretében hazatérhetett a tavalyi fekete-tengeri incidensnél fogságba esett 24 ukrán hadi tengerész és még 11 ukrán politikai bebörtönzött, köztük Oleh Szencov Szaharov-díjas filmrendező. A hazatérőket Zeleneszkij személyesen - kézfogással és öleléssel - fogadta a kijevi Boriszpol repülőtéren.

A Rejting július elején közzétett, június végén végzett felmérésének eredménye alapján a megkérdezettek 65 százaléka válaszolta azt, hogy elsősorban a Donyec-medencei háború befejezését várja az államfőtől - emlékeztetett a hírportál.

A résztvevők 36,6 százaléka a legsürgetőbb feladatok között jelölte meg a gazdasági helyzet javítását, 33 százalék a korrupció elleni harcot, 20 százalék pedig a munkahelyteremtést.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések