Az „élelmiszer kombinációs elv" az egészségtudatos táplálkozás olyan megközelítése, amelyben a különböző emésztőkörnyezetet igénylő ételeket szeparáltan fogyasztják. Ez nem csak étkezési szempontból tesz jót a szervezetnek, de elejét veszi jó pár emésztéssel kapcsolatos betegségnek is - írja a Bien.hu.
Rövid és hosszú távú hatások
Alapvetően senki nem gondolná, hogy bizonyos ételek együtt fogyasztva mekkora kárt okozhatnak. Ha tisztában lennének vele, elkerülnék azt a kombinációt, amit talán eddig minden vasárnapi ebédnél megszoktak. A rossz étel párosítások közvetlen következménye az emésztőrendszer megterhelésével kezdődik, gázok, puffadás, gyomorfájás, hányinger, fáradtság és rossz közérzet jár vele.
Míg a rövid távú hatások egy-két nap alatt tisztázódnak, a hosszú távúak súlyosabb problémákat okozhatnak. Ilyen a rossz lehelet, a száraz bőr, a kiütések, a krónikus gyulladások, az álmatlanság és az állandósult emésztőszervi problémák.
Érdemes tehát több egyszerű élelmiszer kombinációs szabályt követni, hogy megelőzzük a kórképek kialakulását.
Sajt és tojás
Egy finom szalonnás-sonkás omlett sajttal megszórva remek reggeli, ám a fehérje-fehérje kombinációk nem ajánlottak. Egy étkezés során egyetlen koncentrált fehérje könnyebben emészthető és nem igényel annyi energiát. Jobb választás áttérni a zöldséges rántottára, tehát a gombás és paprikás változat teljesen nyerő.
Paradicsom és uborka
Meglepődhet az, aki paradicsommal és uborkával telerakott zöldsaláta imádó, de az élelmiszer kémikusok szerint inkább külön használjuk őket a friss zöldköretnél. Ez a kombó egymás ellen dolgozik a gyomrunkban. A paradicsom kiemelt C-vitamin-forrás, az uborka viszont olyan enzimet tartalmaz, amely zavarja ennek a vitaminnak a felszívódását. Így az emésztőrendszer heves reakciókkal válaszolhat túlzott fogyasztás esetén.
Banán és tej
Jól hangzik a banánturmix, de sok táplálkozási szakértő erről másként gondolkodik. Ez a párosítás kevésbé kompatibilis egymással, mert ellentétes emésztési mintázattal rendelkeznek. A gyümölcs és a tej vegyítése minden esetben megzavarja a bélflórát, fokozott nyálkatermelést okoz és allergén reakciókat válthat ki.
Kenyér és sajt
Egy grillezett sajtos szendvicsnek nehéz ellenállni, de rossz hatással van a gyomorra, mivel a fehérjék és a keményítők másképpen kerülnek emésztésre. Együttes fogyasztásnál a gyomornak „ki kell választania", hogy melyiket eméssze, és gyakran a keményítők maradnak hátra. Az emésztetlen keményítőtartalmú étel erjedésen megy keresztül, és extrém esetben ételmérgezéshez is vezethet.
Paradicsomos tészta sajttal
Általános dolog a paradicsomos ételekre sajtot szórni, de az erősen savas paradicsom nem jó kombináció semmilyen keményítőtartalmú szénhidráttal, így a tésztával sem. Minden savas étel gátolja annak a lúgos enzimnek a termelését, amely a keményítő emésztéséhez szükséges. A tésztát variáld inkább pestóval vagy apróra vágott és párolt grillzöldségekkel.
Hamburger és sült krumpli
Van, aki el sem tudja képzelni, hogy másként fogyassza, mégis érdemes külön enni ezt a két népszerű ételt. A burger és a sült burgonya is masszív transzzsírforrás, és a dupla mennyiség már nagyon rossz hatással van a vér koleszterin- és cukorszintjére. Ezt az emésztési folyamat is megsínyli, mert ilyenkor érezzük a feszülő teltségérzetet és hasi diszkomfortot.
Gyümölcsöt étkezés után
A dietetikusok már régóta tudják, hogy a gyümölcs nem reagál jól más élelmiszerekre. Ennek az az oka, hogy a gyümölcs egyszerű cukrokat tartalmaz, amelyek nem igényelnek emésztést, így nem maradnak sokáig a gyomorban. A zsírban, fehérjében és keményítőben gazdag ételek hosszabb ideig maradnak a gyomorban és masszívabb emésztési folyamaton esnek át. Így ha gyümölcsöt eszel étkezés után, a gyümölcscukor hosszabb ideig marad a belekben és erjedni kezd.
0 Megjegyzések