A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

45 évre ítélték az apát, aki 7 éven át erőszakolta lányát, ezzel 2500 részre szakítva a személyiségét

A most 49 éves Jeni Haynes egész gyermekkora rettegésben telt. Tíz évig küzdött azért, hogy apja megbűnhődjön borzalmas tetteiért. Felkavaró történet. 
Tíz év után került pont Ausztrália legsúlyosabb gyermekbántalmazási ügye (ezt nem mi állítjuk, hanem az ausztrál rendőrség): elítélték azt a férfit, aki 7 éven át folyamatosan megerőszakolta és kínozta a lányát, aki ezzel olyan traumát szenvedett, hogy összesen 2500 részre szakadt a személyisége. A borzalmas családi erőszakot a BBC foglalta össze, amit a 444.hu szemlézett.

Jeni Haynes családja 1974-ben költözött a London környéki Bexleyheath-ből Ausztráliába. A lány életét 4 évesen elkezdte megkeseríteni az édesapja, aki már ilyen kicsi korában zaklatta. Amikor már Sydneyben éltek, az erőzak már szinte mindennapos volt.
"Apám előre megtervezte, hogy bántani fog. Szándékosan tette, és minden percét élvezte. Hallotta, hogy könyörgök neki, hogy hagyja abba, hallotta, hogy sírok, látta rajtam a fájdalmat és a rettegést, amit ő váltott ki belőlem, és a vért is, amit az erőszakkal okozott. Másnap pedig újra megtette ugyanezt"

- idézte fel Jeni egy tanúvallomásában még májusban.

Az apa sikeresen elhitette a lányával, hogy olvasni tudja a gondolatait, és azzal fenyegette őt, hogy ha csak gondolni merészel azokra a dolgokra, amiket vele tesz, megöli az anyját és a testvéreit.
"Apám teljesen uralta a belső világomat. A saját fejemben nem érezhettem magam biztonságban. Már azon se tudtam gondolkodni, mi történik velem, nem tudtam következtetéseket se levonni belőle”

- mondta a most 49 éves nő a BBC-nek.

Richard Haynes a lehető legjobban próbálta korlátozni Jeni szociális életét. A lány megtanulta, hogy csendben kell lennie és meg kell húznia magát, mert ha feltűnést kelt, apja megbüntetni. Ilyen eset volt például az, amikor az úszóedzője elmondta a férfinak, hogy Jeni tehetséges úszó és bátorítani kellene.

A lány sérülései, amelyeket apja okozott neki a szexuális erőszak és a bántalmazások során, maradandókká váltak. Szeme, állkapcsa, a belei és más szervei visszafordíthatatlan károsodásokat szenvedtek. A belső lelkivilága is teljesen felborult: személyisége meghasadt, mára már összesen 2500 különböző személyiség lakozik benne.

A többszörös személyiségzavar azért jött elő nála, mert képtelen volt elviselni az éveken át tartó szenvedést. Ez a betegség jellemzően gyerekkorban alakul ki, amikor a gyermek nem érzi magát biztonságban, ezért "egy másik énjébe menekül", amely képes ezt kezelni.

Jeni első személyisége egy 4 éves kislány, Symphony volt, utána viszont sorra jött a többi, akik mind saját szerepet kaptak Jeni túlélési stratégiájában. Amikor a nő a BBC-nek beszélt az átélt traumájáról, figyelmeztette az újságírót, hogy bármikor előjöhet belőle egy másik személyisége a 2500-ból, és ennek lesz előjele is. Ez másfél óra múlva meg is történt, a cikk szerzője pedig abból vette észre, hogy

Jeni egyszercsak nehezen tudott artikulálni, majd hirtelen magas, kislányos hangon kezdett beszélni szünet nélkül, az arcvonásai pedig felélénkültek - előbújt a 4 éves Symphony.
"Hello, Symphony vagyok. Jeni bajba került, ezért jötem, hogy elmondjak neked mindent erről, ha nem bánod. Mindent elvettem magamtól, ami szerethető és fontos volt bennem, hogy elrejtsem apa elől, hogy amikor bántalmaz, nem úgy gondolt rám, mint egy gondolkodó, érző emberre" - elevenítette fel a történteket a másik személyisége. A BBC munkatársa szerint 15 percig beszélgetett "Symphonyval".

Rajta kívül még jó pár énje van, közülük hatan tehettek tanúvallomást a bíróságon - ilyenre eddig még nemcsak Ausztráliában, de a világon sehol nem volt példa. Symphonyn kívül "jelen volt" még Izmos, egy magas, kigyúrt, védelmező típusú tinédzserfiú, Vulkán, egy magas és erős férfi, aki fekete bőrruhákban jár és szőkére festett haja van, Ricky, a 8 éves, vörös hajú, szürke öltönyös kisfiú, Júdás, a szintén alacsony és vörös hajú, de melegítőruhában lévő fazon, Linda/Maggot, a magas, vékony, szoknyás, elegáns, szemüveges nő, és Rick, akinek hasonló szemüvege van, mint amit Jeni apja hordott.

A különböző személyiségek mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy teljes egészében ismertessék a bíróságon azokat a borzalmakat, amiket Jeni átélt. Ott egyébként csak egy bíró volt jelen, mert az ügyvédek túl felkavarónak találták az ügyet ahhoz, hogy esküdtszéket állítsanak fel.

Richard Haynest eredetileg 367 vádpontban akarták elítélni, köztük számtalan nemi erőszak, kiskorú ellen elkövetett szexuális visszaélés és szodómia miatt. Amikor Symphony két és fél órája sorolta Jeni kislányként átélt traumáját, az apa 25 vádpontban elismerte bűnösségét. Lánya szerint éppen a legborzalmasabbakban.

Haynes 7 éven át folyamatosan bántalmazta Jenit. Ennek akkor lett vége, amikor a család visszaköltözött Nagy-Britanniába, majd nem sokkal később a szülők elváltak. A lány ekkor 11 éves volt. Évtizedeken át egyedül - illetve a többi személyiségével együtt - kellett feldolgoznia a történteket, mivel nem kapott segítséget sem a szeretteitől, sem szakemberektől. A családjában senki nem tudott a sorozatos erőszakról, még az édesanyja sem. Amikor pedig tanácsadóhoz vagy pszichológushoz fordult, vagy azért küldték el, mert nem hitték el, amit mondott, vagy azért, mert annyira megrázta őket, hogy nem tudták kezelni.

Jeni Haynes 2009-ben jelentette fel az apját, de a nyomozás és a bírósági tárgyalások egészen 2019-ig húzódtak, így csak tíz után született ítélet az ügyben. A most 74 éves Richard Haynest 45 évnyi börtönbüntetést kapott, amiből minimum 33 évet le kell ülnie, ezért szinte biztos, hogy rács mögött fog meghalni.

Jeni szerint a többszörös személyiségzavara mentette meg az életét és a lelkét, ugyanakkor meg is keményítették a borzalmas évek. Eddigi életét tanulással töltötte, és hiába szerzett mesterdiplomát jogból és filozófiából, betegsége miatt nem tud teljes munkaidős állást találni. Jelenleg édesanyjával él, aki amióta tudomást szerzett arról, mit művelt a férje a lányukkal, Jeni legnagyobb támasza lett.

A 49 éves nő az ítélethirdetés előtt azt mondta, nagyon szeretné elmondani a történetét.

„Azt akarom, hogy a tíz évnyi küzdelmem az igazságért, szó szerint tépje fel az utat azok előtt, akik utánam következnek. Ha bántalmazás következtében kialakult többszörös személyiséggel küzdesz, számodra is elérhető már az igazság. Bemehetsz a rendőrségre, elmondod, és hisznek neked. A diagnózisod már nem akadályoz meg abban, hogy az igazadért küzdj”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések