A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

419 millió Facebook-felhasználó, köztük számos ismert ember telefonszáma szivárgott ki

133 millió amerikai, 18 millió brit és 50 millió vietnámi telefonszám érintett az ügyben.
Tavalyig a Facebookon technikailag lehetséges volt az, hogy egy felhasználóra a telefonszáma alapján keressünk rá.

Ez az opció viszont - részben pont a a biztonság és az adatvédelem érdekében tett erőfeszítések hatására - mostanra már nem elérhető.

Azonban nemrég mégis napvilágot látott a hír, hogy egy frissen felfedezett szerveren 419 millió Facebook-fiókhoz kötött telefonszámot tartalmazó adatbázist tároltak nyilvánosan hozzáférhető módon.

Általában az ilyen adatbázisokban a felhasználók Facebook-azonosító száma és a fiókhoz tartozó telefonszám található meg, ám előfordul az is, hogy a név, a lakhely és a nem is fellelhető.

Az egész helyzet azért különösen veszélyes, mert a csalók visszaélhetnek az adatokkal: saját telefonjukhoz rendelhetik a számokat, márpedig számos online szolgáltatás esetében a telefonra küldik először a belépéshez, feloldáshoz szükséges kódot, jelszavakat.

Egyelőre nem derült ki, hogy ki tette fel az internetre az említett adatbázist - számolt be a TechCrunch információi alapján az Index.

Amikor ugyanis az azt felfedező kiberbiztonsági kutató és társai kapcsolatba léptek a tárhelyszolgáltatóval, az adatbázis hirtelen elérhetetlenné vált.

A Facebook szóvivője szerint az adatokat azelőtt gyűjthették, mielőtt a Facebook elérhetetlenné tette a telefonszám alapján keresős funkciót.

Az esetben 133 millió amerikai, 18 millió brit és 50 millió vietnámi telefonszám érintett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések