A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tovább maradtak, és többet is költöttek a hozzánk látogató külföldiek

A legnagyobb összeget, mintegy 56 milliárd forintot az Ausztriából érkező turisták költötték el 2019 I. negyedévében hazánkban. 
Jelentősek voltak még a kiadások a Romániából, a Németországból, a Szlovákiából, az Ukrajnából és az Egyesült Államokból érkezők esetében is – derül ki a KSH friss kutatásából. Az adatok azt is megmutatják, hogy a külföldiek vendégéjszakái megyénkben 8,4 százalékkal emelkedtek.

Hajdú-Bihar Megye kereskedelmi szálláshelyeit 2019 I. negyedévében 108 ezer vendég 271 ezer vendégéjszakára vette igénybe – derül ki a KSH friss, megyékre lebontott adatgyűjtéséből.

A vendégek száma az országosnál nagyobb mértékben, 3,2 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké az országossal ellentétben szintén emelkedett, 2018 I. negyedévéhez képest 2,9 százalékkal. A vendégéjszakák 88 százalékát kitevő szállodákban 3,2 százalékkal nőtt a forgalom.

Sokan belföldről

A vendégek zöme, 78 százaléka még mindig belföldi, akik idén picivel (1 százalékkal) több vendég­éjszakát töltöttek el a szálláshelyeinken. A külföldiek vendégéjszakái ellenben jelentősebb mértékben, 8,4 százalékkal emelkedtek.

A külföldivendég-éjszakák harmadát a Romániából érkezők tették ki, vendégéjszakáik száma 5,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Jelentős volt még a vendégéjszakák 15 százalékával rendelkező ukrán vendégforgalom szerepe is.

A KSH összeszámolta, hogy a kereskedelmi szálláshelyek az említett időszakban 4,2 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, folyó áron (vagyis az aktuális év árai alapján) 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az összes bevétel majdnem felét kitevő szállásdíj összege 13, a vendéglátás bevétele 36%-kal nőtt, az egyéb szolgáltatásoké 17 százalékkal csökkent. Az elfogadóhelyeken SZÉP-kártyával 264 millió forint értékben fizettek, ami 17 százalékkal felülmúlta az egy évvel azelőttit.

Nemzetközi utazások

2019. I. negyedévében 12 százalékkal több külföldi látogató érkezett hazánkba, mint az előző év azonos időszakában. Az egynapos utazások száma 15, a többnapos utazásoké ennél jóval kisebb mértékben (3,9 százalék), de emelkedett. A külföldiek 8,8 millió egynapos utazást tettek, amelynek túlnyomó többsége magánjellegű, kis hányada üzleti út. A főbb motivációs célok szerint az egynapos utazások 29 százaléka vásárlás, 14 százaléka szabadidő, szórakozás, egészségmegőrzés (számuk 28 százalékkal emelkedett). Egynapos útra a legnagyobb arányban Romániából, Szlovákiából és Ausztriából érkeztek.

Budapest a leglátogatottabb

Megyénken túlra, vagyis az egész országra tekintve a KSH adataiból kiderül, hogy a külföldiek 3,3 millió többnapos utazást tettek Magyarországra 2019. I. negyedévében. Az utak fele a szabadidő, a szórakozás, az egészségmegőrzés céljából szerveződött. Külföldi látogatóink 60 százaléka – csaknem azonos arányban – Romániából, Szlovákiából és Ausztriából érkezett. A több napig nálunk vendégeskedők közül csaknem 400 ezren Németországból jöttek. A német látogatók száma igen jelentősen (14 százalék) bővült az egy évvel korábbihoz képest. Több mint egyharmadával nőtt körükben az egészségmegőrzési céllal tett utazások résztvevőinek száma, köszönhetően világhírű fürdőhelyeinknek, gyógy­centrumainknak, amelyek között a hajdúszoboszlói is előkelő helyet foglal el.

A számokból kiderült, hogy hosszabb ideig maradtak, és többet is költöttek a külföldiek, mintegy 405 milliárd forintot.

Budapest a leglátogatottabb régió, ez év első negyedévében a városnézés jelentősége kiemelkedő volt, élénkül a brit, amerikai és orosz kereslet is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések