Hirdessen itt

Több tucat magyar multi születését segíthetik uniós felhívások

A magyar tulajdonú középvállalatok megerősítését és kiemelését szolgáló felhívások a 2021–2027-es fejlesztési ciklusnak is hangsúlyos elemei lehetnek.
A versenyszféra szerkezetváltozását mozdíthatják elő a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül induló Magyar multi programok - mondta a Világgazdaságnak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója.

A két új, együttesen 14,17 milliárd forint keretű felhívás tervezetét a napokban bocsátották társadalmi egyeztetésre, az észrevételeket, javaslatokat e hét vasárnapjáig várja a kiíró.

A cél, hogy önálló multivá erősödhessenek

A programok célja, hogy a hazai tulajdonú középvállalatok megerősödhessenek annyira, hogy végül a nemzetközi piacon terjeszkedve maguk is multinacionális termelőkké, szolgáltatókká váljanak, és ne kelljen nagy nyugat-európai cégek alá betagozódniuk. A vezérigazgató erre a legnagyobb esélyt az autóipari beszállítók önállósodása mellett az elektronikai és az élelmiszeripari cégekben látja.

Bár a Pénzügyminisztérium célja, hogy legyen minimum 100-130 erre alkalmas piaci szereplő, jó ha akad 60-80.

Közülük minden másodiknak lesz esélye multivá növekedni, feltéve, hogy már 2-4 éven belül képesek részeredményeket felmutatni - vélekedett Esőssy Zsombor.

Két kör lehet igazán alkalmas a multinacionális vállalattá váláshoz

A már lezárult, előzménynek számító Magyar multi I. programban azt vizsgálták, mely piaci szereplőknek érdemes a hóna alá nyúlni.

A mostani programok során a cégek kiválasztásánál az árbevétel a legmeghatározóbb szempont, valamint az exportból származó rész dinamikus növekedése. Vagyis a középvállalatoknak előbbiben legalább 30, utóbbiban pedig 75 százalékos bővülést kell három év átlagában felmutatniuk a maximális pontszámhoz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések