A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Te biztosan jól csinálod? A mindennapi szájápolás 5+1 lépése

A szájápolás nem bonyolult dolog, viszont sokan nem tudjuk, hogyan is kellene megfelelően csinálni. Az alábbiakban megmutatjuk a 6 legfontosabb lépést ahhoz, hogy biztosan a legtöbbet tedd meg a fogaid és a szád egészségéért - írja a Bien.hu.
1. Mosd meg napi kétszer a fogaidat!

Szakértők szerint nem fontos, hogy reggel és este legyen ez a napi kettő, mert a baktériumok folyamatosan lepik el a fogaidat a nap folyamán, ahogy eszel, de hozzászoktunk ahhoz, hogy így járjunk el. A reggeli fogmosásnak köszönhetően friss lehelettel indulsz el otthonról és eltávolítod az éjszaka során felgyűlt lepedéket. Az esti abban segít, hogy éjszaka ne legyen könnyű dolguk a baktériumoknak. Ha nem jelent gondot, napközben is beiktathatsz egy fogmosást, a szád egészsége megköszöni majd.

2. Puha sörtéjű fogkefét válassz!

Bármilyen furcsán hangzik is, a durva sörte egyáltalán nem tesz jót a fogaidnak – nem lesznek tőle tisztábbak. A puha sörtéjű fogkefék a legjobb választást jelentik, de ezeknél fontos a helyes technika alkalmazása.

3. Figyelj a technikára!

Nagyon fontos, hogy milyen technikával mosod a fogadat. A fogkefét helyezd az ínyre nagyjából 45°-ban döntve úgy, hogy a sörték 50%-a a fogfelszínen és 50%-a az ínyen feküdjön.

4. A körkörös mozgáson van a hangsúly

A fogkefe sörtéi és a technika mellett nagyon fontos az is, hogy hogyan mozgatod a fogkefét a fogaidon. Alapszabály, hogy apró, körkörös mozdulatokkal dolgozz, rányomás nélkül, a fogak minden felületén. Ezzel a technikával tudod a legjobban megtisztítani őket.

5. Használj fogköztisztítót!

A fogkő a fogak között lerakódott lepedékből is kialakulhat, ezért fontos, hogy ezeket a területeket is napi szinten tisztítsuk. A fogselyem csak ritka esetekben ajánlott, például olyankor, ha nagyon szűkek a fogak közötti rések – a többi esetben tökéletes megoldás lehet a fogköztisztító, ami segíthet, hogy a fogak minden oldaláról eltávolítsd a lepedéket.

+1. Óvatosan a fogroncsoló ételekkel és italokkal!

A kávé, a tea és a dohányzás sárgíthatja a fogaidat, a sok cukor pedig fogszuvasodást idézhet elő. Figyeld meg az étrendedet, és nézd fogápolási szempontból is, mennyire eszel ügyesen. Ha túl sok olyan ételt vagy italt fogyasztasz, ami káros lehet a fogaidra, akkor ezeknek mennyiségét mérsékeld egy kicsit a mindennapokban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések