A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szépítő vitaminbomba a konyhából: mit tud a sokoldalú élesztő?

Az egyiptomiak már évezredekkel ezelőtt használtak élesztőt a kenyér és a sör előállításához. Az emberiség azonban csak nemrég óta tudja, hogy milyen hatást fejt ki erjedés, sütés és főzés közben. 1857-ben Louis Pasteur figyelte meg mikroszkóp alatt az élesztő viselkedését - írja a Bien.hu.
Az élesztő és az alkohol

Nem kétséges, hogy az alkoholos italok kibővítették őseink szegényes étrendjét. A legelső bor több mint 6000 évvel ezelőtt készült Közép-Keleten. Egy erjesztett italról a babiloni írások is mesélnek, melyet úgy készítettek, hogy árpát vagy búzát vízben áztattak, majd hagyták kicsírázni a napon, ezt követően pedig felforralták és megerjesztették. A suméroknak 15 különböző sörre létezett kifejezésük. Az alkoholos italok világszerte elérhetőek különböző formában. Az alapanyagokhoz tartoznak a különféle gyümölcsök, gabonafajták és mézek, valamint különböző élesztőgomba törzseket, amelyek az alkoholban lévő cukrok erjesztésért felelősek. A borászatban a szőlőfajtáktól függően választják ki a borélesztő típusát. Döntő jelentősége van, hogy milyen táptalajon nevelik a gombákat. Ez lehet tejtermék, melasz, maláta, komló stb., amitől függően édeskésebb vagy kesernyésebb lesz a végeredmény. A sörélesztő a világos- és a barnasör előállításában játszik szerepet.

Vitaminok

Az élesztő nagyon sok tápanyagot tartalmaz. Különösen a B-vitaminok részaránya feltűnő: elsősorban B1-, B2-, B6-vitamin és niacin van benne nagyobb mennyiségben. Ez a keverék gondoskodik a jó anyagcseréről, valamint lazítja a feszült izmokat és idegeket a stresszes mindennapokban.

Élesztő a boltok polcain

Mindenki ismeri a kocka alakú kis csomagokat, amelyeket az üzletekben sütéshez árusítanak. De újabban számos egyéb változat is kapható, amelyeket érdemes kipróbálni. A bio-boltokban például, de egyes hiper- vagy szupermarketekben is egyre nagyobb a kínálat ezekből. Az élesztőpelyhek vagy élesztőpor is ilyen, és ezek nagyon jól felhasználhatóak egyes pikáns vagy édes ételek sószegény fűszerezéséhez. De arra vigyázzunk, hogy ne a forró ételhez adjuk, mert különben a vitamintartalma nagyon lecsökken. Élesztő alapú vega szendvicskrémek jól helyettesíthetik a felvágottakat és sajtokat.

Élesztőgombák

Az élesztőgombák nem kedvelik a hideget, a zsírt és a sót. Meleg és cukor hatására hirtelen felszaporodnak, mert az élesztőben lévő keményítőből és cukorból alkohol és szén-dioxid lesz. A szén-dioxidtól lesz magas, laza szerkezetű és jellegzetes aromájú a sütemények és a kenyérfélék tésztája. A sütésnél használatos sütőélesztő frissen, kocka formájúra préselve vagy szárítva, por alakban kapható. A sütőélesztő előállításánál számos módszert használnak az élesztőtörzsek tenyésztésére.

Ásványi anyagok

A benne levő folsavnak és biotinnak köszönhetően az élesztő szépítő hatású is, mivel egészséges lesz tőle a bőr, a haj és a köröm. De az ásványianyag- és nyomelem-tartalom is látható hatást érhet el. Van benne kálium, nátrium, továbbá kalcium az erős csontokhoz és fogakhoz, magnézium a laza izomzathoz, vas a vérképződéshez és cink az erősebb immunrendszerhez. Értékes fehérjében is gazdag, ezért kitűnő fehérjeforrás azoknak, akiknek ebből többletre van szükségük, vagyis a vegetáriánusoknak, fejlődő korban levő gyerekeknek, terheseknek, szoptató anyáknak, vagy éppen sportolóknak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések