A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Összevont határellenőrzést vezetett be Szerbia és Észak-Macedónia

Összevont határellenőrzést és vámvizsgálatot vezetett be Szerbia és Észak-Macedónia hétfőn, a Presevo-Tabanovce határátkelőnél ezentúl nem lesz külön szerb és külön észak-macedón útlevélvizsgálat, az utazóknak csak egy ellenőrzésen kell átesniük.
A hétfőn életbe léptetett új rendszer szerint a Szerbiából Észak-Macedóniába, illetve az ellenkező irányba utazóknak csak egyszer kell megállniuk, hogy átnézzék az útleveleiket és vámvizsgálaton essenek át, a szerb és az észak-macedón határőrök és a vámosok ugyanis közös ellenőrző ponton állomásoznak ezentúl. 

Az egyszerűsített ellenőrzés felgyorsíthatja a személy- és az áruforgalmat is, a várakozási idő a felére csökkenhet - hangsúlyozta a helyszínen a rendszer átadásakor Ana Brnabic szerb miniszterelnök. Zoran Zaev észak-macedón kormányfő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szerbiát és Észak-Macedóniát összekötő autópályán fekvő átkelőn az idei évben a várakozások szerint mintegy 260 ezer teherautó halad majd át, ami a tavalyinál 30 százalékkal nagyobb forgalmat jelent. Emellett a személyi forgalom is folyamatosan növekszik.

A két miniszterelnök rámutatott, hogy a térségben egyedülálló kezdeményezésről van szó, amely példaként szolgálhat a szomszédos országok számára. Az összevont határellenőrzés a jószomszédi viszony és bizalom bizonyítéka - hangzott el a határátkelőnél hétfőn.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések