A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Néhány praktikával késleltetni tudjuk a bőr öregedését

A bőr elvékonyodása és megereszkedése, illetve az ennek következményeképpen kialakuló ráncok az öregedés természetes velejárói, amikkel előbb-utóbb mindenkinek szembesülnie kell. Ugyanakkor néhány praktikával késleltetni is tudjuk a bőr öregedését - írja a Házipatika.com.
Az, hogy ki mikor és milyen mértékben kezd el ráncosodni, nagyban függ a genetikától is, de az életmód szerepét sem szabad figyelmen kívül hagyni. Az idővel és a gravitációval nehéz felvenni a versenyt, azonban van néhány dolog, amit megtehetünk annak érdekében, hogy időt nyerjünk magunknak és tovább megőrizzünk a bőrünk fiatalos kinézetét.

A fényvédelem a kulcs

Az egyik legfontosabb dolog, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, a fényvédelem. A védekezést már egészen fiatal kortól érdemes elkezdeni, ám nemcsak tavasszal és nyáron, hanem a többi évszakban is. Minden olyan napon, amikor kilépünk az utcára, használjunk olyan arckrémet vagy alapozót, ami legalább 30-as faktorszámú. UV-szűrős napszemüveget is érdemes rendszeresen hordani, mivel a szem körüli vékony bőr fokozottan érzékeny a káros sugárzásra - általában mindenki ezen a részen kezd először ráncosodni.

Egy fényvédős ajakírt is érdemes beszerezni, hiszen a száj bőre is nagyon vékony. Az ajkak teltségét segíthet tovább megőrizni, ha erre a részre külön odafigyelünk. A kéz, pontosabban a kézfej is egy olyan terület, ahol nagyon hamar látszani kezd az idő múlása, azonban már lehet kapni fényvédős kézkrémeket is. Nyáron, vízparton mindig viseljünk sapkát, kalapot. Az UV-sugarak káros hatásainak enyhítésében sokat segíthetnek a C-vitamint tartalmazó kozmetikumok is, amelyeknek antioxidáns hatása van.

Folyadék, alvás, nyugalom

Néhány egyszerű szokás beépítése a mindennapjainkba szintén sokat segíthet. Az első és legfontosabb a megfelelő mennyiségű folyadék, lehetőség szerint tiszta víz, illetve ízesítetlen gyógyteák bevitele. A sok ivás az egyik legjobb, legegyszerűbb és legolcsóbb öregedésgátló módszer, amit megtámogathatunk még azzal is, hogy magas víztartalmú zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk.

Nagyon fontos a napi legalább 6-8 órányi pihentető alvás is, és az, hogy a lehető legjobban csökkentjük a stresszt az életünkben. A feszültség levezetésére jó módszer lehet a meditáció és a rendszeres mozgás - utóbbi az izzadás miatt a méregtelenítést is segíti. Emellett létezik már kifejezetten az arc izmait edző arctorna, illetve arcjóga is.

Megfelelő kozmetikumok

Nagyon fontos az is, hogy tisztában legyünk a bőrünk típusával, illetve állapotával, és ennek megfelelő kozmetikumokat válasszunk. Akinek például még nincsenek ráncai, az megelőzésképpen használhat csipkebogyóolajat, amely remek hidratáló és serkenti a kollagéntermelést. Az enyhén ráncos, kiszáradásra hajlamos bőrnek pedig jó barátai a hyaluronsavat tartalmazó termékek. Ezek ugyanis segítenek feszesíteni a bőrt és megőrizni a nedvességtartalmát.

A már látható ráncokkal is rendelkező, esetleg megereszkedett bőrt retinolos, illetve C-vitaminos kozmetikumokkal érdemes ápolni, amelyek finomítják a ráncokat és akadályozzák az újak kialakulását. Emellett minden bőrtípusnál fontos a folyamatos hidratálás, ami szintén késlelteti a ráncok megjelenését. Azt, hogy milyen állagú terméket használunk, a bőrtípusunk (száraz, zsíros, vegyes) alapján válasszuk ki.

Ezek mellett még az alábbiakra is érdemes odafigyelni:
1. Soha ne dörzsöljük a szemünket, krémezésnél se húzzuk körülötte a bőrt!
 2. Amikor csak tudunk, próbáljunk meg a hátunkon aludni, és figyeljünk, hogy elalváskor a kezünk ne legyen az arcunk alatt!
 3. Az arcunkhoz mindig csak tiszta kézzel érjünk!
 4. Arra is próbáljunk meg figyelni, hogy minél kevesebbet ráncoljuk a homlokunkat, illetve a két szemöldökünk közötti részt, mert sokaknál itt jelennek meg leghamarabb a látványos ráncok a szemkörnyéken kívül.

Minél többet tudunk betartani ezek közül, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy a bőrünk minél tovább feszes, fiatalos és egészséges maradjon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések