A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

LMP: állítsák le a paksi bővítést és a bodai atomtemető előkészületeit!

A Lehet Más a Politika(LMP) aláírásgyűjtésbe kezd, hogy meggátolja atomtemető létesítését Pécs közelében, emellett a paksi atomerőmű bővítésének leállítására szólítja fel a kormányt - jelentették be az párt országgyűlési képviselői szerdán Pécsen.
Keresztes László Lóránt, az LMP parlamenti frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a legutóbbi oroszországi nukleáris baleset is megmutatta az atomenergia felhasználásának kockázatosságát. Szerinte aggodalomra ad okot ugyanakkor az is, hogy a paksi létesítmény bővítését végző Roszatom kommunikációja a csernobili eseményeket követőt idézte.

Azt mondta, jó okuk van feltételezni, hogy van valamiféle titkos háttéralku, amely a mecseki uránbányászat esetleges újraindítását, a paksi atomerőmű bővítését és a nukleáris hulladékok Pécs melletti elhelyezését összekapcsolja.

Szerinte alapvető probléma, hogy a magyar kormány verseny nélkül adta oda a paksi bővítés 4000 milliárd forintos projektjét az orosz vállalatnak. Az pedig még ennél is aggasztóbb, hogy mára kiderült: a másik fél "a tervek elkészítésére is alkalmatlan, miközben minden, a paksi bővítést megalapozó érv megdőlt mára" - fogalmazott.

Kiemelte: sehol a világon nem megoldott a nagy radioaktivitású hulladékok végleges elhelyezése, ennek ellenére hazánkban a bodai atomtemető projektre telephelykutatási engedélyt adtak ki múlt hónapban. Ez a politikus szerint azt jelenti, "meghozták a döntést arról, hogy valahol Pécs környékén atomtemető létesül", pedig "Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ben a pécsi városháza falai között ígéretet tett, hogy a megadják a lehetőséget az embereknek az atomtemető ügyében a döntésre".

Az ellenzéki párt frakcióvezetője szerint az LMP feladata most az, hogy a döntés után tájékoztatást nyújtson az embereknek, felhívja a figyelmüket arra, hogy "fejük felett határoztak" az atomtemető projektjéről - mondta.

Bejelentette: a következő időszakban heti rendszerességgel akciókat tartanak Pécsen és Budapesten azért, hogy a tervezett létesítményről információ jusson el az emberekhez, emellett - időkorlát nélkül - összegyűjtik húszezer pécsi tiltakozó aláírását az atomtemető előkészítésének leállítása érdekében.

Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a Roszatomnak az elmúlt időszakban mutatott kommunikációja újabb érv a paksi bővítés elvetésére, ezért a projekt leállítására szólítják fel a kormányzatot. Az LMP szerint - tette hozzá - a teljes hazai gazdasági szerkezetet át kell állítani a megújuló energiaforrások felhasználására, az energiahatékonyság növelésére, így "több pénz is maradna az emberek zsebében" - fogalmazott.

Schmuck Erzsébet, az LMP másik frakcióvezető-helyettese arról szólt, hogy nemcsak anyagi, hanem "erkölcsi kérdés" is a paksi bővítés leállítása, nem biztonságos ugyanis az atomhulladékok elhelyezése, ezeket a kockázatokat pedig nem vállalhatja fel a kormányzat.

Biztosak abban, hogy a paksi bővítés ára végül meghaladja a 10 000 milliárd forintot, ez az összeg pedig még ki fog egészülni a hulladékelhelyezés költségeivel is. Szerinte emiatt nem igaz az az állítás sem, hogy a megújuló energiaforrásokra való átállás hosszú távon drágább, mint az atomerőművel kapcsolatos fejlesztések és a hozzájuk kapcsolódó más beruházások.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések