A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így vehetjük rá a gyerekeket a vízivásra

A megfelelő folyadékpótlás minden ember számára kiemelt fontosságú. A kisgyerekes szülőknek azonban gyakran meg kell küzdeniük azért, hogy gyermekük ne száradjon ki - írja a Házipatika.com.
A gyerekek folyadékbevitelére nyáron különösen oda kell figyelni, hiszen a kicsik teste jóval gyorsabban kiszáradhat, mint a felnőtteké. A gyerekek ráadásul nehezebben ismerik fel a szomjúságérzetet, így mindenképpen a szülő feladata, hogy gondoskodjon a gyermek hidratáltságáról. Ez a kicsik egészsége és fizikai erőnléte érdekében is elengedhetetlen.

Nem isznak elég vizet a gyerekek

Sok szülő számára valódi kihívás a gyerek megfelelő hidratáltságának biztosítása. Egy örökmozgót ugyanis már eleve nehezebb rávenni, hogy egy pohár víz kedvéért abbahagyja, amit éppen csinál. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy egy önálló gyereknél nehezebb követni, hogy mennyi folyadékot fogyasztott a nap során, hacsak nem figyeljük állandóan, hogy mennyit töltött a poharába, és azt valóban megitta-e az utolsó cseppig.

Az Egyesült Államokban a gyerekek 20 százaléka egy csepp vizet sem iszik, még palackozott ásványvizet sem - állítják a szakemberek egy friss kutatás alapján. Egy 2015-ös tanulmányból pedig az derült ki, hogy a 6 és 19 év közötti amerikai gyerekek és tinédzserek csaknem 55 százaléka nem fogyaszt elegendő vizet naponta. Egy másik - szintén 2015-ös - felmérés a magyar gyerekek vízfogyasztási szokásait vizsgálta. Az eredmények azt mutatták, hogy a 7 és 10 év közöttiek egynegyede kritikusan kevés vizet fogyaszt, összességében pedig a 4 és 10 év közötti gyerekek 20 százalékát fenyegeti a kiszáradás veszélye. A 9-10 éves fiúk körében a legrosszabb a helyzet, 40 százalékuk ugyanis szinte semennyi vizet nem iszik.

A szülőket érintő kihívás legnehezebb része valószínűleg az, ha iszik magától a gyerek, csak épp vizet nem hajlandó - energiaital, szörp, kakaó, gyümölcslé és szénsavas üdítő viszont jöhet. Ez ugyanis jelentősen hozzájárul a gyermekkori elhízás, inzulinrezisztencia és cukorbetegség kialakulásához. A vízhiány emellett ronthatja az iskolai teljesítményt és csökkenteti a fizikai állóképességet is.

Hogyan vegyük rá a gyereket a vízivásra?

A szakértők szerint többféle módszer is létezik arra, hogy a szülők vízivásra bírják gyermekeiket. Nagyon fontos például, hogy egyéves kor alatt az anyatejen, tápszeren és vízen - esetleg az ízesítés nélküli gyógyteákon - kívül lehetőleg ne igyon mást a gyerek. Később lehet próbálkozni a 100 százalékos gyümölcslevekkel, ám ezt fel kell hígítani fele-fele arányban vízzel.

Jó megoldás lehet az is, ha egész nap elérhetővé tesszük a vizet a gyerekek számára. Ha a kicsi még nem éri fel a csapot, vagy nem tud magának tölteni a palackból, akkor legyen az asztalán vagy az ágya mellett egy teli kulacs. A legjobb, ha ezt a játszótérre is magával viszi a gyerek. Ha gyermekünk nehezen fogadja el a vizet, tegyünk az italba néhány szelet gyümölcsöt!

Ha tartunk tőle, hogy nyáron még így is kevés vizet fogyasztanak a gyerekek, kínáljuk őket magas víztartalmú ételekkel, például görögdinnyével, eperrel, uborkával és paradicsommal! Ha pedig ennek ellenére is inkább a gyümölcslevek vagy az üdítők után nyúlnának a kicsik, akkor kipróbálhatunk egy drasztikusabb megoldást is: legyen a víz az egyetlen lehetőség! Előbb vagy utóbb inni fognak belőle.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések