A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hogyan őrizzük meg sokáig a nyári barnaságot?

Hetekig örülhetünk a bronzos színnek, ha betartunk néhány szabályt.
Karcsúsít, elfedi az apróbb bőrhibákat, egészségesebb külsőt kölcsönöz – természetes tehát, hogy szeretnénk minél tovább megőrizni a nyári barnaságunkat. Lássuk, hogyan sikerülhet.

Orvosi jó tanácsok  

A megfelelő vitaminok és antioxidánsok bevitele nemcsak a bőr fiatalságának és egészségének, hanem a gyönyörű barnaság megőrzésében is elengedhetetlen szerepet játszik. Dr. Horváth Marianna főorvos szerint ebből a szempontból a legfontosabbak az antioxidáns hatású vitaminok, mint például a C- és az E-vitamin, amelyek lekötik az UV-sugarak révén keletkezett szabadgyököket, s ezzel segítenek megelőzni a bőr öregedését, megőrzik a bőr rugalmasságát, és elősegítik a regenerációját. A C-vitamin utánpótlásáért nyúljunk homoktövisért, csipkebogyóért vagy kiviért, az E-vitamin-szükségletünket pedig bőségesen kielégíthetjük különböző magvakkal és növényi olajokkal. Az olíva- és egyéb hidegen sajtolt olajok ráadásul egyensúlyban tartják a bőr optimális zsírtartalmát, megelőzve a hámlást is.

Fürdőmesteri figyelmeztetés

Ha szeretnénk, hogy barnaságunk sokáig megmaradjon, a kádfürdő helyett válasszuk egy időre a tusolást, mégpedig úgy, hogy langyosra állítjuk a csapot – intenek a termalfurdo.hu szakértői. Ez ugyanis sokkal kíméletesebb, mintha nyakig merülnénk a forró vízbe. Utóbbival kiáztatjuk bőrünk zsírtartalmát, ez pedig kiszáradáshoz és hámláshoz vezet. A zuhanyozáshoz használjunk hidratáló vagy krémtusfürdőt, de jó választás a fürdőolaj is. Utóbbiak hozzájárulnak a bőr természetes lipidszintjének fenntartásához. Védőréteget képeznek rajta, és bársonyosan csillogóvá teszik. Olykor érdemes hideg-meleg váltózuhanyt is venni, ezzel is fokozhatjuk a bőr vérkeringését. 

Tippek a mesterszakácstól

A karotinoidok fogyasztása segít az egészséges, aranybarna bőr kialakulásában és hosszan tartó megőrzésében is. Borda Attila, a Spirit Hotel mesterszakácsa ezért a legismertebb barnító étel, a sárgarépa fogyasztására buzdít mindenkit, amely magas béta-karotin-tartalmának köszönhetően nemcsak véd az UV-sugarak káros hatásaitól és hozzájárul a bőr természetes barnaságának kialakításához, de annak megtartásában is segítségünkre lehet. – Hasonlóan gazdag béta-karotin-forrás az édesburgonya, a cékla, a sárgadinnye, a spenót, a sütőtök, a kajszibarack, a kelkáposzta és a rebarbara is. A béta-karotinnál is erősebb antioxidáns a likopin, amely az olyan vörös színű növényekben fordul elő, mint például a paradicsom és a görögdinnye, a csipkebogyó vagy a grépfrút – magyarázza a mesterszakács. Ezeknek az alapanyagoknak ráadásul szinte végtelen felhasználási módja létezik, ételként, italként is fogyaszthatjuk őket.

Ezt ajánlja a kozmetikus

Az egészséges bőr és a hosszan tartó bőrszín megőrzésének alapja a külső-belső hidratálás. A megfelelő mennyiségű folyadék ugyanis garantálja a feszességet, a frissességet, a jól hidratált bőr pedig tovább megőrzi a napbarnított színt, hiszen nem hámlik. Ha korábban könnyű, vizes testápolót használtunk, álljunk át egy zsírosabb állagú krémre, amely mélyebben és alaposabban hidratál. Mindezek mellett a belső hidratálás is fontos, ennek érdekében napi két liter folyadék elfogyasztása ajánlott. 

Legyünk óvatosak a radírozással. Kerüljük a masszázskefét, a radírozókesztyűt, a szivacsot. Helyettük használjunk inkább tusolóradírt, amely nem koptatja, sokkal inkább élénkíti a barnaságunkat, mivel eltávolítja az elhalt hámsejtek miatt kialakuló „szürke fátylat”. 

Gyorsan kifakíthat a gyantázás is, hiszen ezzel a módszerrel nemcsak a szőrszálakat, de a bőr felső sejtjeit is eltávolítjuk. Ha időszerűvé válik a szőrtelenítés, használjunk átmenetileg elektromos készüléket, ami nem tesz kárt a bőrszínünkben.

Picit csalhatunk

Sminkelésnél használjuk ki, hogy a napsütötte bőrnek még ragyogóbb színt és csillogást is adnak a bronzosítók és az alapozók. A természetes hatás érdekében figyeljünk arra, hogy azokat a részeket hangsúlyozzuk, amelyeket a nap amúgy is jobban megfogott, így például a homlokot, az orrot és az arccsontokat. 

Öltözködésünkkel is trükközhetünk egy kicsit. Részesítsük előnyben a világos színeket, így például a fehéret, a sárgát, a narancsot, hiszen ezek a kontrasztnak köszönhetően a sötétebb bőr illúzióját keltik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések