A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az uborka rendszeres fogyasztása sok egészségügyi előnnyel jár

Az uborka télen-nyáron kapható, olcsó, mindenki számára elérhető zöldségféle. Sokan nem is gondolnák róla, hogy rendszeres fogyasztása milyen sok egészségügyi előnnyel jár - írja a Házipatika.com.
Jót tesz a csontok egészségének

Az uborkában nagyon sok a K-vitamin, amely kulcsfontosságú az egészséges csontozathoz. Egy csésze héjas, felkockázott uborkában benne van a napi K-vitamin szükségletünk több mint 20 százaléka. A K-vitamin hiánya és a csontritkulás között már több tanulmány is talált összefüggést.

Jót tesz a keringésnek

Az uborkában sok az antioxidáns, köztük flavonoidok, amelyek közismerten szívvédő hatásúak. Az uborka magjában pedig olyan anyagok találhatók, amelyek segíthetnek csökkenteni a vérben található zsír mennyiségét.

Remek hidratáló

Egy közepes méretű uborkában 194 gramm folyadék található, ami majdnem egy pohár víznek felel meg. Nyári melegben érdemes belőle minél többet fogyasztani, de a sima csapvizet is ízesíthetjük uborkakarikákkal.

Bármilyen diétába beilleszthető

Az uborka kalóriatartalma rendkívül alacsony, de nem csak emiatt javasolják fogyókúrázók számára. Sok benne a rost és a folyadék, viszont minimális a szénhidrát. Ha például két evőkanál hummuszt pita helyett uborkahasábokkal fogyasztunk el, akár 100 kalóriát is megspórolhatunk, ráadásul gyomrunkban is több helyet foglal el.

Segíthet csökkenteni a rákbetegség kialakulásának esélyét

Az uborkában található egy olyan, lignán nevű összetevő, amely kutatások szerint segíthet csökkenteni az ösztrogénszinttel összefüggő rákbetegségek kialakulásának esélyét.

Nyugtatja a bőrt

Nemcsak a duzzadt, karikás szemekre érdemes uborkakarikákat tenni, hanem az arc, vagy a test bármelyik részére, és ugyanez igaz a pépesített uborkára is. A benne található víz, C-vitamin és koffeinsav gyulladásgátló hatású, segít csökkenteni az irritációt és a duzzanatot, továbbá napégés esetén is kiváló házi gyógymód.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések