A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

7 tipp a hőségre, hogy jobban tudjál aludni a kánikulában

Téged is megvisel ez a hatalmas nyári hőség? Nem csak nappal szenvedsz, hanem éjszaka is? Ha egyre pocsékabbul alszol, ahogy melegszik az idő, akkor érdemes bevetned néhány trükköt a jobb alvás reményében. Hoztunk ezek közül hetet neked, amit érdemes lehet megfogadnod - írja a Bien.hu.
Hűtsd le magad és a szobát!

Még ha zuhanyoztál is, közvetlen lefekvés előtt érdemes beugranod még egyszer a tus alá, és egy kellemes langyos-hideg zuhanyt venned. Ez segít, hogy tested lehűljön, és nem ragacsosan és izzadtan kell majd ágyba bújnod. A szobát is hűtsd ki a lefekvés előtt fél-1 órával, légkondicionáló vagy ventilátor segítségével, illetve ha ezek nincsenek a lakásban, akkor kereszthuzattal. Ha az utóbbi megoldást választod, használj szúnyoghálót is a nyílászárókon, hogy ne rontsák el az éjszakádat a kis vérszívók.

Ügyelj a koffein- és alkoholfogyasztásra, és a vacsoraidőre!

Teli hassal nem túl könnyű békésen aludni, ezért az utolsó étkezésed időpontját is érdemes okosan megválasztanod: lehetőleg ne egyél 2-3 órával lefekvés előtt már semmit. A koffein és az alkohol szintén bezavarhatnak az éjszakába: ezeket lehetőleg délután 14-15 óra után már ne fogyaszd, ha szeretnél nyugodtan pihenni.

Hidratálj okosan!

Nyáron különösen fontos a rendszeres hidratálás, hiszen sokkal többet izzadunk. Ha szervezeted vízháztartása felborul, az az éjszakáidra is negatívan fog hatni. Ügyelj arra, hogy napközben legalább 2, de még inkább 2,5 liter vizet elfogyassz, és igyál egy pohárral este is, lefekvés előtt, ami segít majd jobban lehűlni. Az esti vizet nagyjából fél órával az ágyba menetel előtt fogyaszd el, így nem kell majd amiatt megébredned, hogy nyom a hólyagod.

Válaszd ki a tökéletes pizsamát és ágyneműt!

Ha már te és a szoba is jól lehűltetek, akkor érdemes megtartanod ezt az állapotot amíg lehet: például egy kellemes, puha és szellős pamutpizsamával, hiszen egy műszálas anyagba azonnal beleizzadnál. Az ágyneműd is legyen lehetőleg pamut vagy lenvászon, hogy ez is jól szellőzhessen, takaróból pedig válassz nyárit, vagy takarózz csak huzattal.

Blokkold a fényeket és a zajokat!

Nem csak nyáron ronthatja el az éjszakádat, ha túl sok zaj szűrődik be a szobába: amennyire lehet, igyekezz kiszűrni a kinti zajokat! Negatívan hat az alvásodra a kék fény is, így a telefonodat, laptopodat, illetve bármilyen egyéb képernyőt iktasd ki az ágyból, és a lefekvés előtti utolsó fél órában is hanyagold ezeknek a használatát. Ugyanez igaz az esti zenehallgatásra is, fél órával a lefekvés előtt ezt is érdemes abbahagynod.

Mozogj reggel vagy napközben!

Ha rendszeresen edzel, akkor próbáld meg nem az esti órákban intézni a mozgást, helyette helyezd át napközbenre, de még jobb, ha kora reggelre. A reggeli edzés még jobban méregtelenít és pörgeti az anyagcserét, mint az esti, emellett pedig nem kell azzal számolnod, hogy túl leszel pörögve, és nem tudsz tőle aludni: épp ellenkezőleg! A reggeli edzés segít, hogy estére kellőképpen fáradt legyél, így könnyebben el fogsz aludni. Ha eddig nem mozogtál, éppen ezért érdemes most belekezdened.

Hívd segítségül a gyógynövények erejét!

Számtalan gyógynövény van, amelyet teaként fogyaszthatsz az esti órákban, hogy segítsék a nyugodt álmokat. Ilyen például a nyugtató citromfű és macskagyökér, vagy a kellemes álmokat hozó levendula. Utóbbit nem csak teaként fogyaszthatod, hanem tehetsz néhány csepp illóolajat a párnádra is, hogy könnyebben álomba szenderülj.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések