A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Régészeti munkákért több százmilliót fizet a BMW

Debrecenben több százmillió forintos lehet az a számla, amit a BMW fizet a közelmúltban befejeződött régészeti munkákért. 
Más cégnek is mélyen a zsebébe kell nyúlni, ha építkezni akar Magyarországon és csökkenteni akarja az elhúzódó ásatások okozta pluszköltségeket. A vége mindenhogyan az, hogy ezek a kiadások többnyire megjelennek a lakások, az irodák, a hotelek vagy a logisztikai központok árában. Ezért van az, hogy néha megéri inkább kifizetni az eredetileg becsült régészeti költségeknél többet, csakhogy haladjon a beruházás.

Debrecenben - a nem régen befejeződött munka során - összesen 15 régészeti lelőhelyet fedeztek fel, a feltárás 240 ezer négyzetmétert érintett, a teljes projekt terület kb.60 százalékát. Piaci forrásból úgy tudjuk, hogy a beruházó és a régészek kapcsolata megfelelő volt, a közel fél éves munkálatokat a vállalt időre elvégezték. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a régészek a korábbi években már más nagyberuházásoknál is tapasztalatokat szereztek - mondta a neve elhallgatását kérő forrásunk. Szerintünk ugyanakkor az is sokat nyomhatott a latban, hogy a kormány nemzetgazdaságilag kiemelten fontos projektként kezeli a beruházást, ebből következően azt biztosították, hogy ne hátráltassa a terület előkészítését a régészek munkája.

Arról nem közöltek részleteket, hogy mindez mennyibe kerül a német óriáscégnek, ezért csak a vonatkozó törvényre hagyatkozhatunk. Eszerint a megelőző feltárás (az úgynevezett Előzetes Régészeti Dokumentációval (ERD) együtt) a teljes beruházási érték maximum 0,35 százaléka, a teljes feltárás pedig legfeljebb 1 százaléka lehet. Vagyis - feltételezve, hogy teljes feltárás történt - az egymilliárd euró értékű beruházásánál legfeljebb 10 millió euró lehet a végszámla. Hacsak nem állapodnak/állapodtak meg ennél magasabb összegről - írja a portfolio.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések