Úzvölgyében rótta le kegyeletét a KDNP politikusa

Harrach Péter szerint fontos oda is eljutni, ahol nagyon nagy szükség van az összetartozás kifejezésére.
A nemzeti összetartozás napja alkalmából az erdélyi Úzvölgyébe ment el Harrach Péter. A KDNP országgyűlési frakcióvezetője elmondta: Gergely Andrással, Csíkszentmárton polgármesterével ment Úzvölgyébe, és a polgármester kinyitotta számára a temetőt. Így az ott eltemetett magyar katonák emlékművénél róhatta le kegyeletét. Fontosnak tartotta, hogy a nemzeti összetartozás napján olyan helyekre is eljussanak Magyarország Országgyűlésének képviselői, ahol nagy szükség van az összetartozás kifejezésére. Úgy vélte, ilyen hely Úzvölgye, és ilyen helyek azok a csángó falvak, amelyeket a hegyek közül Moldvába leereszkedve látogat meg a nap során. Harrach Péter felidézte: Magyarország alkotmánya szerint a magyar nemzetet a múlt, jelen és jövő magyarjainak a szövetsége alkotja.

– Itt most alkalmunk volt egy veszélyeztetett magyar katonai temető sírjai előtt fejet hajtani, és egyúttal azt kifejezni, hogy az összmagyarságért vagyunk felelősek, nemcsak a jelenért, hanem az elmúlt idő hősi halált halt katonáiért éppúgy, mint a jövőért. Ezt a felelősséget tovább kell adnunk a következő generációnak – fejtette ki a politikus, aki nem rejtette véka alá a véleményét az elmúlt hetek erdélyi eseményeivel kapcsolatban sem.

– Olyan sérelem érte a magyar hősi temetőt, amit rendezni kell, és úgy gondolom, ezt a rendezést diplomáciai úton kell megvalósítani – nyomatékosította a kisebbik kormánypárt országgyűlési frakcióvezetője, utalva arra: az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki az úzvölgyi első világháborús sírkertben, félszáz betonkeresztet és egy emlékművet felállítva benne.

Az egykori államhatár mellett fekvő, lakatlan Úzvölgye település közigazgatásilag a 33 kilométerre fekvő Csíkszentmártonhoz tartozik, de Hargita és Bákó megye kataszteri hivatala 2001-ben a település területét a 25 kilométerre fekvő Dormánfalvának juttatta. A Bákó megyei kisváros polgármestere április közepén e megállapodás alapján a moldvai településre telekkönyveztette a katonai temetőt. A településről 2017-ben költözött el az utolsó lakos.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések