Hirdessen itt

Szlovénia elítéli a magyar kormány által közétett térképet

Szlovénia elítéli a magyar kormány hivatalos Twitter-oldalán közzétett térképet, amely azt sugallja, hogy Szlovénia és más országok a trianoni békeszerződés után földterületeket sajátítottak el  Magyarországtól - írta a ljubljanai külügyminisztérium állásfoglalását ismertetve az szlovén hírügynökség (STA) pénteken.
A szlovén külügyminisztérium Twitter-oldalán a többi között azt hangoztatta: a térkép nem járul hozzá az Európai Unió értékeinek megerősítéséhez és a jószomszédi viszonyhoz.

A térképen a Trianon előtti Magyarország látható, amelyek után kezek nyúlnak, hogy letépjék az ország kétharmadát. A magyar kormány június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján jelentette meg a térképet hivatalos közösségi oldalán, az 1920. június 4-i trianoni békeszerződés évfordulóján - írta az STA. Románia, Csehszlovákia és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság akkoriban nagy területekre tett így szert, Szlovéniához került a Muravidék - emlékeztetett a hírügynökség.

Borut Pahor szlovén elnök pénteken a hírügynökségnek azt mondta: érthető és helyes, hogy egy demokratikus közösség elítéli az olyan térképek megjelentetését, amelyek területi igényeket támasztanak más országokkal szemben. Úgy vélte: az ilyen kísérletek miatt nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a tisztelet és az együttműködés kialakítására nemzeti kereteken belül és egymás között is.

A térkép közzétételét Marjan Sarec szlovén kormányfő is bírálta. Twitter oldalán azt írta, hogy az "sem nem európai, sem nem békés". Ezzel kést szúrtak Szlovénia szívébe - húzta alá.

A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések