A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Macron: gátat tudtunk szabni a nacionalizmusok erősödésének

Emmanuel Macron francia államfő szerint az európai parlamenti választások bebizonyították, hogy az európaiak gátat tudtak szabni a nacionalizmusok erősödésének, s ezzel elkezdtek választ adni a demokráciák "hatékonysági válságára".
"Az európai választásokra tekintve, Európában gátat tudtunk szabni ennek a hullámnak, a nacionalizmusok erősödésének" - mondta pénteken a francia köztársasági elnök Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján Párizsban.

Az Európai Parlamentben hagyományosan legerősebb két nagy frakció, a konzervatív erőket tömörítő Európai Néppárt és a szociáldemokraták a korábbiaknál kisebb csoporttal fognak rendelkezni, a jobboldali populista és szuverenista erők erősödtek, de a képviselőik három csoportban foglalnak majd helyet, míg a Zöldek és a centrista liberálisok jelentősen megerősödtek.

Franciaországban az államfő Köztársaságban lendületben nevű pártja 22,41 százalékos támogatottsággal második helyen végzett a 23,3 százalékot elért Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés mögött, a többi párt tíz százalék alatti eredménnyel zárta a választásokat.

Az Európa "újralapítását" célul kitűző Emmanuel Macron megítélése szerint pártja eredménye elégséges ahhoz, hogy az európai folyamatok egyik meghatározó ereje legyen a liberális frakció tagjaként.

"A kihívás mindazok számára, akik a haladás gondolatát képviselik a demokráciákban, egyrészt a hatékonyság kihívása, megmutatni, hogy a politikánk változtatni tud az emberek életén és lehetővé teszi számukra, hogy jobban éljenek" - fogalmazott Emmanuel Macron. "Azt is be kell bizonyítani, hogy van út minden egyes témában, legyen szó a digitális forradalomról, az ökológiai változásról, a migrációs félelemről, olyan átmeneteket építenünk, amelyek mindenki számára lehetővé teszik, hogy megtalálja a helyét a társadalomban" - tette hozzá.

"Ez időnként nehezebb, mint a gyűlöletbeszéd, időnként nehezebb, mint mindenre nemet mondani, de úgy vélem, hogy ez számunkra a kihívás" - hangsúlyozta a francia elnök, aki szerint nem szabad "semmit sem engedi az értékekből és az elvekből" ezen célok megvalósításához.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök úgy vélte, hogy "konkrét akciókkal" csökkenthetők az állampolgárok aggodalmai, be kell bizonyítani, hogy "az intézményeink arra valók, hogy lehetőséget biztosítsanak sikeres módon szembe nézni azokkal a kihívásokkal, amelyek előttünk állnak".

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések