A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gazdagodás előtt áll Debrecen. Nem csak a BMW-nek köszönhetően!

Kecskeméthez viszonyítottak.
A hazai önkormányzatok, különösen a nagyobb városok számára meglehetősen fontos bevételi forrás a helyi iparűzési adó, amit a helyi vállalkozások fizetnek be a városkasszába. Vajon mennyit profitálnak majd a debreceniek az új BMW gyáregység megépüléséből? Erre keresi a választ a Consulting Group Adótanácsadó Kft. adóinformatikai leányvállalata, a WEBEW Informatikai Kft.

A profitline.hu-n megjelent írás hangsúlyozza: Kecskemétnek 2011-ben, amikor még nem érvényesült a beruházás adóhatása, a város iparűzési adóbevétele a KSH adatai szerint 5 milliárd forint volt, az egy főre jutó adóbevétel pedig 46 000 forintra rúgott. 2018-ban már 9 milliárd forintnál is több folyt be a városkasszába, míg az egy főre jutó bevétel majdnem 86 000 forint volt.

A növekedés nagy része nyilvánvalóan a Mercedesnek és beszállítóinak köszönhető.

Debrecennek tavaly 15,2 milliárd forint volt a helyi iparűzési adóbevétele (hipa), ami egy főre 75 ezer forint, 80 százalékkal több, mint például 2010-ben. A BMW előreláthatólag 2 milliárddal dobja majd meg a hipa-bevételt, ami a nagyjából stagnáló lakosságszámot tekintve fejenként mintegy 10 ezer forintnyi pluszbevételt jelentene évente, legalábbis Papp Lászlónak egy korábbi nyilatkozata szerint, de arra még várni kell. A BMW ugyanis csak akkor fog tejelni a városnak, amikor 70-80 százalékos szintet eléri a fejlesztés. Hamarabb indul be a termelés azokban a gyárakban, amelyek 2014 és 2017 között jelentettek be építkezést vagy fejlesztést, s ezek a cégek további egymilliárd plusz bevételt jelenthetnek a városnak már 2020-tól.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések