A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az edzés, amellyel tovább élhetünk

A HIIT edzések (high intensity interval training, azaz magas intenzitású intervall edzés) igen népszerűek mostanában. Egy friss kutatás eredményei pedig azokat is a mozgásforma kipróbálására buzdíthatják, akik eddig csak gondolkodtak rajta - írja a Házipatika.com.
Jelentős egészségügyi előnyöket élvezhet, aki belevág a HIIT edzésekbe. Kutatók szerint ugyanis ez a mozgásforma meghosszabbíthatja az életet, valamint csökkentheti számos betegség kialakulásának kockázatát.

A HIIT edzés ezért egészséges

A "VO2 max" érték a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét adja meg. Ez az érték növelhető: kutatások szerint heti két HIIT edzéssel már egy hónap után 3 százalékkal nagyobb lehet a VO2 max értéke. Ennek köszönhetően csökkenhet a korai elhalálozás, valamint a szívbetegségek kialakulásának kockázata egyaránt.

Védi a szívet

A VO2 max érték egy átlagos, rendszeresen nem sportoló felnőtt esetében körülbelül 40 milliliter/kilogramm percenként, míg egy rendszeresen tréningező élsportolónál akár a duplája is lehet. Bár az érték alakulása függ a genetikától és az életkortól is, edzéssel bárki növelheti VO2 max-át. Minél kevésbé edzett valaki, annál nagyobb tér van a fejlődésre. Az érték növelésére pedig a jelenlegi kutatások szerint a HIIT, vagyis a különböző intenzitású mozgások váltogatása a legjobb módszer. Egységnyi idő alatt ezzel lehet a legnagyobb fejlődést elérni.

Egy alacsonyabb VO2 max értékkel rendelkező ember akár 9 százalékkal is csökkentheti a szívbetegségek, illetve a korai halálozás kockázatát, ha rendszeres végez HIIT-edzéseket. Egy magasabb VO2 max értékkel rendelkező ember esetében azonban ez az arány mindössze 1-2 százalék.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések