Hirdessen itt

Zsennyén tart rendhagyó irodalomórákat a MANK

Ady Endre halálának és Móricz Zsigmond születésének évfordulója alkalmából kedden rendhagyó irodalomórát tart diákoknak Zsennyei Alkotóházában a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK).
A MANK Határon túli irodalmi műhelyek sorozatának újabb állomásán Lőrincz P. Gabriella költő, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet irodalmi referense, kulturális szervezője, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója és Csender Levente József Attila-díjas író tart rendhagyó irodalom órát a Rumi Rajki István Általános Iskola diákjainak - közölte a MANK hétfőn az MTI-vel.

Mint írják, Csender Levente célja, hogy a rendhagyó irodalomóra keretében megkedveltesse az iskolai tananyagból egyre inkább perifériára szoruló Móricz Zsigmond munkásságát. Az előadás során szó esik az író kevésbé ismert oldaláról, többek között gyűjtőútjairól, meseírói, újságírói, haditudósítói munkájáról, Erdélyhez fűződő viszonyáról, történelmi regényeiről, valamint novelláinak nyelvi erejéről, technikai virtuozitásról. 

Lőrincz P. Gabriella tolmácsolásában Ady Endre szerelmeihez fűződő kapcsolatának érdekes részleteit ismerhetik meg a diákok. Megtudhatják, hogy a fiatal Boncza Berta (Csinszka) és az idős költő házassága milyen reakciót váltott ki a lány szüleiből, vagy hogy milyen belső vívódás előzte meg Brüll Adéllal (Lédával) való szakítását. Szó lesz továbbá az író Istenhez fűződő viszonyáról, és istenes verseiről - írták a tájékoztatóban.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések