A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Úzvölgyi katonatemető - Az átalakítások törvényességét próbálja bizonyítani Dormánfalva polgármesteri hivatala

Az úzvölgyi katonatemető átalakításának törvényességét próbálja bizonyítani egy hétfői közleményében a Bákó megyei Dormánfalva (Darmanesti) polgármesteri hivatala annak indoklásaként, hogy az első világháborús osztrák-magyar temetőben Csíkszentmárton önkormányzata megkérdezése nélkül román katonák parcelláját hozta létre, és magyar katonák sírjai fölé helyezett betonkereszteket.
A Constantin Toma polgármester által jegyzett, az MTI-hez eljuttatott közleményben a város polgármesteri hivatala kijelentette: "az úzvölgyi nemzetközi temetőt" a román Hősök Kultusza Társaság (Societatea Cultul Eroilor) hozta létre 1926 és 1927 között, a temetőbe 1306 román, magyar, német, osztrák, olasz, orosz és szerb katonát temettek el.

A temető nemzetközi jellege 1994-ig őrződött meg, amikor a csíkszentmártoni helyi hatóságok kezdeményezésére megkezdődött a temető magyar parcellájának a felújítása. A dormánfalvi önkormányzat úgy véli, hogy a csíkszentmártoniak által szervezett, 2013-ig tartó felújítási munkálatok során nem vették figyelembe temető 1926-ban készült rajzát.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések