A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Új nemzeti könyvtár épül Szlovéniában

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.
Az 50 millió eurós beruházásról a tárcavezető azt mondta: akkor lesznek boldogok, ha az épület már valóban állni fog. 

A NUK II Nemzeti és Egyetemi Könyvtár megépítésére kiírt nemzetközi pályázatot 2012-ben a Bevk Perovic építésziroda nyerte el. Pikalo azt reméli, hogy a munkálatok elkezdéséhez már a következő évben rendelkezésre állnak az építési engedélyek.

Emlékeztetett arra, hogy egy 1989-es pályázaton Marko Music építész tervét választották ki, de az elévült. 0

A jelenlegi projektet még 1994-ben fogadták el. Az előkészületekre a kormány 30 millió eurót költött, ám 2009-ben úgy döntött, hogy megszünteti a projekthez kapcsolódó összes szerződést. 2011-ben új nemzetközi pályázatot írt ki, amelyet a már említett Bevk Perovic építész nyert el - mondta.

2012-ben Bevk Perovic tervét úgy értékelte a zsűri, hogy az nem veszi figyelembe az épület szerkezeti és régészeti vonatkozását, hanem az új könyvtárat az egyetemi létesítmények hálózatának és a város egészének a központjává teszi. 

A projekt készítői az új nemzeti könyvtár főbejáratát a ljubljanai művészeti akadémiával szemben helyezték el, míg a másik bejáratot összekötötték a régi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárral, amely még 1941-ben épült és amelyet Joze Plecnik (1872-1957), Szlovénia leghíresebb építésze tervezett.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések