A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több szerb plakátot is megrongáltak vandálok Horvátországban

A Független Szerb Demokrata Párt (SDSS) európai parlamenti választásokra készült több plakátját is megrongálták vandálok Horvátországban, "A hazáért készen állunk!" ("Za dom spremni!") usztasa köszönést, "Szerbeket karóba" feliratokat és a "Független Horvát Állam" ("NDH") nevű, a szélsőséges usztasák vezette bábállam jelképeit festették rájuk - jelentette be Milorad Pupovac, az SDSS elnöke, szerb kisebbségi parlamenti képviselő pénteki sajtótájékoztatóján.
Hozzátette: nem fognak feljelentést tenni a rendőrségen, mert szavai szerint "elég volt a feljelentgetésekből és rendőrség figyelmeztetéséből, hogy mi a dolga". 

Úgy vélte: nem volna ilyenre példa az országban, ha az állami vezetés érthetően és hangosan kimondaná, hogy a horvát állampolgároknak mihez van joguk. 

Mint mondta: ha arra kényszerítik őket, hogy traktorokkal folytassanak kampányt, megteszik, de az nem olyan irányba fog haladni, ahogy azt egyesek elképzelik. "Ha azt szeretnék, hogy traktorokkal menjünk Brüsszelbe, azzal fogunk menni" - húzta alá. 

Kiemelte: plakátjaik és az azokon feltüntetett üzenetek a félelem ellen irányulnak, és a szabadságért szállnak síkra. A cirill betűk a plakátokon nem csak a kommunikáció eszközei, hanem "a szabadság írásmódja", amely felszabadítja a társadalmat az olyan előítéletekkel és gyűlölettel szemben, amely évek óta mérgezi a társadalmat, és amelyre nem reagál senki - fogalmazott. 

Az SDSS plakátjait, amelyre azt a szöveget írták, hogy "Tudjátok, milyen szerbként élni Horvátországban?" és a szerb szót cirill betűkkel nyomtatták, Splitben számos helyen megrongálták, a szerb szót fekete festékkel festették le, valamint a párt nevét is, és számos usztasa szimbólumot rajzoltak rá, valamint ráírták, hogy "Gyújtsátok fel a traktorokat!" A 24 évvel ezelőtti, Vihar nevű hadműveletben a horvát hadsereg visszafoglalta a horvátországi szerbek kezén lévő terület nagy részét és annak "fővárosát", Knint. Az ott élő szerbek, mintegy 200-250 ezren traktorokon hagyták el otthonukat, nagy részük Szerbiába menekült. 

A cirill betűkkel kapcsolatban Pupovac még kiemelte: az egyik legrégibb szláv és európai írásmódról van szó, ma ezzel szemben Horvátországban az állampolgároknak nem áll jogukban használni. 

Azzal, hogy a szerb párt elindult az európai parlamenti választásokon, azt akarták elérni, hogy kiszélesedjen a választhatóság joga, azok az emberek is elmondhassák véleményüket, akik nem szavazhatnak meggyőződésük szerint - hangsúlyozta a képviselő, majd hozzátette: az ilyenfajta nyomásgyakorlás nem méltó egyetlen tisztességes társadalomhoz, városhoz és környezethez sem.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések