Hirdessen itt

Rendőri kíséret mellett vették át képviselői aktáikat a letartóztatásban lévő politikusok

Rendőri kíséret mellett vehették át képviselői aktáikat az előzetes letartóztatásban lévő katalán függetlenségi politikusok hétfőn a madridi parlamentben, miután arra engedélyt kaptak a spanyol legfelsőbb bíróságtól.
Oriol Junqueras és Raül Romeva a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC),  Jordi Turull, Josep Rull és Jordi Sánchez az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí)   szeparatista pártok színeiben nyert mandátumot az április 28-i spanyol parlamenti választásokon.

Többen közülük már 18 hónapja vannak előzetes letartóztatásban, és szintén rendkívüli bírósági engedéllyel vehettek részt a kampányban a börtönből nyilatkozva a sajtónak.

Az önálló katalán köztársaság létrehozásáért küzdő politikusok a spanyol főváros mellett található Soto del Real börtönéből érkeztek meg reggel a parlament alsó és felső házának otthont adó két belvárosi épületbe, ahol emiatt rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Az öt új képviselőt civil ruhás rendőrök kísérték, a bírósági előírások szerint nem nyilatkozhattak a sajtónak és nem vehettek részt képviselőcsoportjuk megbeszélésén sem.

A hivatalos ügyintézés közben mindannyian felvettek egy-egy rövid  videó üzenetet, amelyet közösségi oldalaikon tette közzé.

Oriol Junqueras, aki pártja listavezetője a hétvégi európai parlamenti (EP) választásokon, privilégiumnak nevezte, hogy 15 képviselőjük bejutott a spanyol törvényhozásba. "Vasárnap győzni kell, és az országot a szabadság felé vezetni" - hangsúlyozta kampányüzenetében.

Josep Rull, aki a spanyol helyhatósági választásokon méretteti meg magát, amelyet szintén vasárnap rendeznek, arról beszélt, hogy ez egy szürreális helyzet. "A mi ügyünk nem csak Katalónia, hanem a szabadság is" - jelentette ki.

A politikusok nem tarthatták maguknál újonnan átvett képviselői mobiltelefonjukat, sem táblagépüket. Az adminisztrációs feladatok után visszaszállították őket a börtönbe. 

Kedden ismét távozhatnak, hogy részt vehessenek az új parlament alakuló ülésén, ahol a képviselőknek fel kell esküdniük arra a spanyol alkotmányra, amely kimondja, hogy az ország területi egységének megbontására irányuló törekvések törvénybe ütköznek.

A spanyol konzervatív Néppárt (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt vezetése egyaránt bejelentette: kedden kezdeményezni fogja az előzetes letartóztatásban lévő katalán politikusok képviselői mandátumának felfüggesztését. Az El País hétfőn arról írt, hogy a legfelsőbb bíróság is erre tett javaslatot a parlament elnökségének.

A madridi legfelsőbb bíróságon februárban vette kezdetét a katalán függetlenségi politikusok és civil szervezeti vezetők elleni per.

A tizenkét vádlottat a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt állították bíróság elé. 

Az ügyészség 7 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kért rájuk különböző bűncselekményekben, például az alkotmányos rend veszélyeztetésének számító lázadás, illetve közpénz hűtlen kezelése miatt.

Spanyolországban példa nélküli, hogy vádlottak nyerjenek parlamenti mandátumot.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések