A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Női kézilabda BL: megfontolt, taktikus ETO várható

A címvédő Győri Audi ETO KC az eddigieknél megfontoltabb, statikusabb kézilabdát játszik majd a női Bajnokok Ligája szombati, budapesti elődöntőjében a norvég Vipers Kristiansand ellen.
A négyes döntő pénteki sajtóbeszélgetésén Danyi Gábor vezetőedző felidézte, hogy a középdöntőben nagyon "futós" két meccset játszottak skandináv riválisukkal.

"Hozzánk hasonlóan ők is sok futásra alapozzák a játékukat. Ennek ellenére azt gondolom, ez most nem lesz így hatvan percig. Részünkről biztosan nem, mert másnap ismét vár ránk egy mérkőzés. Megfontoltabb, adott esetben némileg statikusabb kézilabdát szándékozunk játszani, de természetesen az eredmény, a győzelem az elsődleges" - magyarázta Danyi.

A győriek februárban hazai pályán 33-29-re, márciusban idegenben 33-26-ra győzték le a Vipers együttesét. A magyar klub 12. alkalommal játszik elődöntőt a BL-ben, ellenfele viszont először, éppen ezért Danyi arra számít, hogy a tapasztalatbeli különbség az ő csapatát segítheti.

"Ez nagyon sokat jelent! Ne felejtsük el, hogy a mostani sikersorozat előtt a Győr hét nemzetközi kupadöntőt veszített el, vagyis ezt is tanulni kell" - utalt az 1999 és 2012 között elbukott egy KEK-, négy EHF Kupa- és két BL-döntőre.

"Nem azt mondom, hogy összetojja magát, aki belép a négyes döntőnek otthont adó 11 ezres, telt házas arénába, de másképp kezelik a körülményeket a játékosok. Aki először van itt, bizony nagyon oda kell figyelnie, hogy a tudása maximumát tudja nyújtani" - vélekedett a szakvezető, aki 2011-től tavaly nyárig másodedzőként tevékenykedett az ETO-nál.

A győriek tavaly január óta veretlenek a BL-ben, 23 mérkőzésből álló sorozatuk klubrekordnak számít, és a mostani idényben a bajnokságban és a Magyar Kupában sem kaptak ki. Danyi közölte: kínosan ügyelt rá, hogy erről ne is beszéljen játékosainak.

"Szerintem nem is hangzott el a számból, hogy veretlenek vagyunk, vagy megnyertük a magyar bajnokságot. Ezt mindenki tudja" - tette hozzá.

Mint kifejtette, keretének minden tagja nagyon jól tudja, mit jelent ez a négyes döntő, hiszen egész évben ezt várták, ezért dolgoztak. Motiválásról nem kell beszélnie, de nem szeretné, ha a túlzott elvárás terhet jelentene a játékosainak, és a teljesítményük rovására menne.

"A kétharmaduk harmadszor-negyedszer van itt, tehát van rutinjuk, de aki most szerepel először ilyen tornán, az tapasztalhatja, mennyire más ez, mint a többi BL-mérkőzés. Nekünk van egy bejáratott protokollunk, ami alapján készültünk, és most is próbáltuk ezt tartani" - nyilatkozta.

Görbicz Anita csapatkapitány úgy vélekedett, az újonc csapatok még nagyobb lendülettel szokták belevetni magukat az ilyen mérkőzésekbe, és szerinte a norvégok sem fognak megijedni a körülményektől, hiszen válogatott játékosokról van szó, akik már átéltek ilyen hangulatot.

Hozzátette, a győri kézilabdázók számára fontosak az elmúlt évek tapasztalatai, ezeket igyekeznek hasznosítani.

"Nagyon örülünk, hogy idén is eljutottunk idáig, a hét elején kezdtük a felkészülést az elődöntőre, most pedig izgatottan várjuk a kezdést" - mondta a remek balszélső.

Mint kifejtette, a Vipers játékosai biztosan meg akarják lepni őket valamivel, de elemezték az ellenük lejátszott két mérkőzésük, illetve további meccsek felvételeit is.

"Nem olyan mérkőzés lesz, mint az előző kettő, mert itt már más a hangulat, mások a körülmények, ők pedig biztosan felszabadultabbak lesznek. Sikeréhesek, újoncként ez nagy lendületet fog adni nekik. Nincs veszíteni valójuk, úgyhogy biztosan nekünk fognak jönni, de felkészültek vagyunk és maximális összpontosítással lépünk pályára, hiszen döntőbe akarunk jutni" - magyarázta.

A norvégok kulcsembere, legismertebb játékosa a kétszeres olimpiai, egyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok kapus, Katrine Lunde, aki négyszer nyert BL-t, kétszer győri színekben. Róla Görbicz elmondta, jó formában van, és bár bíznak benne, hogy nem fog ki jó napot, rá egyáltalán nem jellemző, hogy egy ilyen fontos mérkőzésen nem játszik jól.

"Nem kimondottan rá készülünk, hanem az egész csapatra. Rohanós kézilabdát játszanak, keményen védekeznek" - mondta.

Görbicz a saját játékukat illetően hangsúlyozta, nagyon fontos a visszarendeződés, és az, hogy támadásban ne legyenek eladott labdáik, és olyan hibáik, melyekből gyors ellentámadásokat indíthat az ellenfél.

Ole Gustav Gjekstad, a Vipers Kristiansand edzője felidézte: az idény korábbi két mérkőzésén a védekezésük nem működött tökéletesen a címvédő ellen, így ezen a téren mindenképpen előre kell lépniük.

"Bár természetesen a Győr a favorit, mi igyekszünk élni a lehetőségeinkkel, így reméljük, lesz esélyünk" - fogalmazott az 51 éves norvég tréner a közmédiának adott interjúban. Hangsúlyozta: saját erősségeikre kell koncentrálniuk, s egyben jó időben jó döntéseket hozniuk.

"A mérkőzés bizonyos részeiben érdemes lehet lassítanunk a játékot" - mondta. Hozzátette: a gyors ritmusváltások - különösen labdával végrehajtva - szintén a lehetőségeik közé tartoznak.

Kiemelte a kapusposzt fontosságát is, amelyen Lundét a BL-idény legjobbjának választották.

"Ám a hálóőr is akkor tud igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtani, ha jó védelem áll fel előtte" - szögezte le.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések