A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha epret szeretnénk enni

Bár kifejezetten jól indult április közepén a fogyasztók által eperként vagy földieperként ismert szamóca szezonja, a hűvös, csapadékos időjárásban lelassult a gyümölcs érése, és az árak is magasabbak az ilyenkor szokásosnál.
Mint Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Világgazdaságnak elmondta,

a szamócaszezon csupán hat-nyolc hetes, amit egy egyhetes időjárási szélsőség is alapvetően meg tud változtatni,

márpedig most már hosszabb ideje tart a hűvös, esős idő. Ez vontatottá tette az érést,

a nedves környezetben gombás betegségek is megtámadták a növényt, ami jelentős terméskiesést okozott.

A szűkebb kínálat miatt pedig az árak nem tudnak esni.

Az időjárás ráadásul a gyümölcs zamatára is hat: a jó íz feltétele a kiegyenlített vízgazdálkodás, a meleg és napsütéses időjárás. Az utóbbiak most hiányoznak, és az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet gyökeres változásra számítani.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések