A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Leszedte a plombát, éveken keresztül lopott gázzal fűtött

Egy évre próbára bocsátotta a minap jogerős ítéletében a Békéscsabai Járásbíróság azt az 58 éves békéscsabai férfit, aki esztendőkön keresztül lopta a gázt. Amikor kiderült a módszere, rögtön beismerte tettét és vállalta, hogy megtéríti az okozott, több mint 1,5 millió forintos kárt.
A vádirati és ítéleti tényállás szerint a vádlott Jaminában, a Darányi soron lakott a családjával évekkel ezelőtt. A szolgáltató 2010-ben kapcsolta ki a gázt, majd a díj nem fizetése miatt 2012-ben felmondta a szolgáltatói szerződést. A férfi 2012 telén távolította el a plombát a mérőóráról azért, hogy jogosulatlanul vételezze a gázt. A mondhatni turpisságára 2016 tavaszán derült fény, a három és fél év alatt 1 millió 570 ezer forint értékű gázt lopott.

A Békéscsabai Járásbíróságon a minap tartott előkészítő ülésen a vádlott beismerte bűnösségét, azt, hogy úgy követte el a bűncselekményt, ahogy az a vádhatóság szerint történt, ő vette le a plombát. Indokként felhozta: a családját szerette volna egyben tartani, meg akarta tartani a család melegét. Beszélt arról is, hogy korábbi hiteli miatt még most is több mint 20 millió forintos tartozása van.

A szolgáltatóval megállapodtak abban 2016 végén, hogy részletekben megtéríti az okozott kárt, illetve további költségeket, díjakat is vállalt. Az elmúlt időszakban 2018 végéig meg is fizette a kért több mint 1 millió 660 ezer forintot – hangzott el az előkészítő ülésen. Erről azt mondta, hogy igyekszik a Tízparancsolat szerint élni az életét, és tisztában van azzal, hogy hibázott, hogy bűnt követett el, amiért fizetnie kell. Az utolsó szó jogán azt mondta: elfogadja majd az ítéletet.

A Békéscsabai Járásbíróságon egy év próbára bocsátották a férfit. Bár a gázszolgáltató korábban polgári jogi igényt terjesztett elő, azt elutasították, ugyanis a cég nem nyilatkozott, hogy megtérült-e azóta a kár vagy sem, illetve azért, mivel a vádlott megfizette a követelt összeget.

Nem kapott büntetést, elegendő volt a próbára bocsátás

A Békéscsabai Járásbíróság egyetértett a vádhatóság indítványával. Tekintettel arra, hogy kedvezőek voltak a feltételek, nem volt szükség büntetés kiszabására, elegendő volt az intézkedés alkalmazása, a próbára bocsátás – hangzott el az ítélet indokolásakor, és tanulságként felhozták, érdemes megfizetni a tartozást, a követelt összeget. Súlyosító körülményként értékelték a folytatólagosságot – hogy éveken keresztül lopta a gázt a férfi –, enyhítőként pedig a vádlott beismerő vallomását, a megbánó magatartását és a büntetlen előéletét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések