A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jégkorong-vb: a finnek Kanadát, a csehek a címvédőt lepték meg

Meglepetésekkel kezdődött a Szlovákiában zajló A csoportos férfi jégkorong-világbajnokság, csak az oroszok tudták érvényesíteni a papírformát a nyitónapon.
Patinás párharccal startolt az idei A csoportos férfi jégkorong-világbajnokság, az A jelzésű nyolcasban rögtön megmérkőzött egymással a csoportgyőzelemre leginkább esélyesnek tartott kanadai és finn csapat. Az északiak hőse az első felnőtt vb-jén jégre lépő Kaapo Kakko volt, akit több szakértő is a következő NHL draft 1/1-es választottjának vár. A 18 éves csatár góljával az európai gárda szerzett vezetést, ám erre még a Vegas Golden Knights csatára, Jonathan Marchessault válaszolni tudott emberelőnyből. A második harmad nem hozott újabb gólt, a záró felvonás viszont a finneknek sikerült jobban: Arttu Ilomaki a harmad elején ismét vezetéshez juttatta csapatát, a találkozót pedig Kakko második találata döntötte el, amit üres kapura szerzett. A kanadaiak rengeteg hibával és végig pontatlanul jégkorongoztak, a finneknek pedig sikerült is kihasználniuk az észak-amerikai gárda döcögős vb-rajtját.

Nem okozott gondot a világsztárokkal teletűzdelt Oroszországnak a norvég csapat, Nyikita Kucserovék már 4-0-ra is vezettek a kassai mérkőzésen, Jevgenyij Dadonov kétszer is bevette a norvég kaput a B csoport első meccsén. A harmadik harmad elején Guszev találatával már öt volt az oroszok előnye, ezt követően pedig kicsit vissza is vettek a tempóból, így a norvégok végül két kései góllal kozmetikázni tudták a végeredményt.

Kisebb meglepetésre győzelemmel nyitotta a világbajnokságot a házigazda Szlovákia, amely viszonylag könnyedén győzte le az Egyesült államok csapatát. A szlovákok már az ötödik percben megszerezték a vezetést Skulek révén, amire nyolc perccel később érkezett az amerikai válasz, DeBrincat használt ki egy emberfóros szituációt. A második játékrész elején kettős emberelőnybe kerültek a szlovákok, ezt pedig nem sikerült az amerikaiaknak kibekkelniük, Cernák találatával ismét a hazaiaknál volt az előny, sőt néhány perccel később Tomas Tatarról feledkezett meg teljesen az USA védelme, a rutinos csatár pedig köszönte szépen és bevágta a harmadik szlovák gólt. Tatar a végén megszerezte második találatát is, így magabiztosan várhatja a szombat esti, Finnország elleni második csoportmeccsét.

Parázs és fordulatos találkozón szenvedett vereséget a címvédő svéd csapat, amely a második perc végén már hátrányba került a csehekkel szemben, a Washington Capitals csatára, Jakub Vrana volt eredményes. Az első szünet után a svédek összeszedték magukat és szemmel láthatóan magasabb sebességi fokozatra kapcsoltak, Patrik Hornqvist góljával pedig a második harmad 24. másodpercében ki is egyenlítettek. Két és fél perccel később Oscar Lindblom emberelőnyös góljával már a háromkoronásoknál volt az előny, de még a második szünet előtt sikerült egyenlítenie a cseheknek Kubalik találatával. Az utolsó játékrész megint egy villámgyors góllal kezdődött, Frolik szerezte meg újfent a vezetést Csehországnak, majd a hajrához közelítve Vrana egy 4 a 4 elleni szituációban kapott parádés átadást és vágta a pakkot Henrik Lundqvist feje fölött a svéd kapuba. A címvédő a végén kockáztatott, lehozta kapusát, ezt pedig Jan Kovar egy üres kapus találattal büntette, a csehek nagyszerű győzelemmel kezdték a tornát, a svédeknek viszont sokat kell javulniuk, ha zsinórban harmadik világbajnoki címüket is szeretnék megszerezni.

A csoportos férfi jégkorong-világbajnokság, csoportkör
A-csoport
Finnország-Kanada 3-1
Egyesült Államok-Szlovákia 1-4

B-csoport
Oroszország-Norvégia 5-2
Csehország-Svédország 2-5

A világbajnokság szombati programja
A-csoport
12.15 Dánia-Franciaország
16.15 Németország-Nagy-Britannia
20.15 Szlovákia-Finnország

B-csoport
12.15 Svájc-Olaszország
16.15 Lettország-Ausztria
20.15 Norvégia-Csehország

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések