A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így hat a magzatra, ha a kismama diót eszik

Köztudott, hogy az anya táplálkozása jelentős szerepet játszik a magzat fejlődésében. Ám bizonyos ételek fogyasztásának még fontosabb szerep jut, mint azt a tudósok korábban gondolták.
Jó hatással van a születendő gyermek a kognitív funkcióira és memóriájára, ha az édesanya a terhesség első három hónapjában rendszeresen fogyaszt dióféléket - derült ki egy nemrég publikált, átfogó kutatásból. A tudósok szerint ezzel a figyelemzavarok kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkenteni lehet.

Ezért fontos a diófélék fogyasztása

A spanyol tudósok 2200 anyát és gyermeket vontak be a több évig tartó kutatásba. A kismamáknak az első és a harmadik trimeszterben kérdőíveket kellett kitölteniük az étkezési szokásaikkal kapcsolatban.

A kicsikkel 18 hónapos korukban végezték el az első teszteket, majd 5 és 8 éves korukban is megvizsgálták őket. A feladatok eredményeit összegezve a kutatók azt látták, hogy azok a gyerekek teljesítettek legjobban, akik anyukái a legtöbb diófélét fogyasztották a várandósságuk első három hónapjában - átlagosan heti háromszor 30 grammot.

"Úgy véljük, ezek a jó hatások a diófélék magas folsav- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetők. Ezek felhalmozódhatnak az idegszövetben, különösen az agy frontális területein, amelyek a memóriát és a végrehajtó funkciókat is befolyásolják" - ismertette Florence Gignac, a kutatás vezetője.

Minél több, annál jobb

A kutatás vezetője azt is kiemelte, hogy a heti háromszor 30 gramm dióféle fogyasztása épp csak az alsó határa az országosan ajánlott mennyiségnek, a spanyol szakértők ugyanis heti 3-7 adagnyit ajánlanak. Ugyanakkor a tudóscsoport elmélete szerint minél többet fogyasztanak ezekből a várandós nők az első trimeszterben, annál kedvezőbben alakulhat gyermekük idegrendszeri fejlődése a későbbiekben.

Érdekes módon csak az első időszak számít. Legalábbis a kutatók azt állapították meg, hogy a gyermek idegrendszeri fejlődésére nézve már nincs jelentősége annak, hogy mennyi diófélét fogyasztottak az anyukák a két későbbi trimeszterben.

Forrás: HáziPatika.com

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések