A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Handó Tünde: még nem dőlt el az Európai Unió politikai jövője

Az uniós viszonyrendszer szerencsés megközelítése az integráció, ami közeledést jelent, de nem beolvadást.
Az Európai Unió (EU) politikai jövője nem eldöntött kérdés,

létezik a nemzetek Európájának koncepciója és a nemzetek feletti, föderatív Európáé

– mondta az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Magyarország EU-csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából tartott ünnepi konferencián hétfőn Budapesten.

Handó Tünde hozzátette, az uniós viszonyrendszer szerencsés megközelítése az integráció, ami közeledést jelent, de nem beolvadást.

Kitért arra is:

az európai közösség gazdasági együttműködésként indult és alapvetően az is maradt, bár egyre növekszik részben az új tagok felvételével, részben pedig az együttműködésben érintett területek gyarapodásával, az integráció elmélyülésével.

Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára ünnepi köszöntőjében azt emelte ki: ez az EU még befejezetlen, nem szabad megfeledkezni a belépésre várakozókról. Magyarország támogatja a nyugat-balkáni országok integrációját, sürgeti csatlakozásukat – tette hozzá.

Úgy fogalmazott:

Európa a bővítéssel lesz erősebb; Európa közös érdeke és biztonságának záloga a Nyugat-Balkán integrációja, kéz a kézben az unió belső reformjával.

Erős EU-ra van szükség, amit csak erős tagállamok alkothatnak. Fontos a megosztottság leküzdése, az integráció, a belső piac, a kohéziós és agrárpolitika megőrzése – hangoztatta Vargha Tamás.

A Brexittel kapcsolatban az államtitkár elmondta:

Magyarország érdeke a rendezett kilépés, a lehető legszorosabb együttműködés fenntartása Nagy-Britanniával.

A magyar kormány felkészült a Brexit minden formájára – fűzte hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések