A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Folytatódik a magyar temető kisajátítása – hiába tiltakoznak a magyarok

Az általánossá vált tiltakozás és hivatalos megkeresések ellenére a közösségi hálón megosztott fényképfelvételek és bejegyzések tanúsága szerint Dormánfalva önkormányzata zavartalanul folytatja a román katonakeresztek felállítását az Úz-völgyi osztrák-magyar katonatemetőben. 
Az RMDSZ szerint az általuk megkeresett hatóságok válasza jövő hét elején várható. Sajtóértesülések szerint a Bákó megyei település elöljárói kitartanak azon korábban már ismertetett álláspontjuk mellett, mely szerint törvényesen járnak el, illetve a város polgármestere hétfőn szándékszik hivatalosan is nyilatkozni az ügyben.

Az első világháborús Úz-völgyi harcokban elesett magyar katonák földi maradványait őrző temetőben a többnapos tiltakozás és diplomáciai nyomásgyakorlás ellenére továbbra is háborítatlanul zajlik a sírgyalázás.

Erre Demeter Sándor Loránd volt székelyderzsi unitárius lelkész hívta fel a figyelmet a Facebook közösségi portálon, fényképfelvétellel is megerősítve állítását. A lelkipásztor felháborítónak minősítette a dormánfalviak szemtelen hozzáállását.

A lelkipásztor bosszantónak tartja, hogy a csíkszentmártoni vagy a megyei önkormányzattól, illetve a rendőrség részéről senki nem jelent meg a helyszínen birtokháborítás, sírgyalázás miatt. Demeter Sándor Loránd felelőtlenségnek nevezte a Hargita megyei elöljárók távolmaradását. Állításait rövid időn belül a hozzászólók újabb fényképfelvétellel erősítették meg, amelyen – akárcsak az általa már megosztott fotón – több munkás, munkaeszköz, illetve fa és más építőanyagok láthatók. A hozzászóló megerősítette, hogy alapos munka folyt a helyszínen.

A véleményfolyamba bekapcsolódott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki szerint minden tőlük telhetőt megtettek, illetve felhívta a figyelmet, hogy „mindenkinek joga van lépni, magánszemélyként, egyesületként”.

Szintén újnak számító fejlemény a Facebook közösségi hálón megjelent kisfilm, amelyet a Bákó megyei Exclusiv televízió készített a dormánfalvi önkormányzat március 29-i üléséről. Az MTI szerint a filmen az önkormányzati testület Constantin Toma polgármester előterjesztése nyomán egy tartózkodás mellett arról döntött, hogy a település magánvagyonából a település közvagyonába helyezi át az Úz-völgyi katonai temetőt. Toma szerint mind a román védelmi minisztérium, mind a kulturális minisztérium láttamozta a terveiket, és a védelmi tárca 65 ezer lejjel hozzá is járult a műveletek 300 ezer lejes összköltségéhez. Megjegyezte: kevés információval rendelkeznek az ott eltemetett román hősökről (!), de ha sikerül megtudni a neveiket, ezek is felkerülnek a betonkeresztekre.

A közösségi portálon közzétettekkel párhuzamosan szintén tegnap az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője arról tájékoztatta a Maszol hírportált, hogy az érintett országos hatóságok, valamint a helyi alárendelt intézményeik – amelyektől a szövetség magas rangú tisztségviselői egy nappal korábban határozott és gyors fellépést kértek – egyelőre a részletek megismerésével vannak elfoglalva, és várhatóan a következő hét elején ismertetik álláspontjukat. Amint arról beszámoltunk, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Korodi Attila, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője, valamint Tánczos Barna, a szenátus háznagya levélben fordult a védelmi, belügyi, közigazgatási és a művelődési miniszterhez, Hargita és Bákó megye prefektusához, az Országos Közbeszerzési Hatóság, az Országos Építkezési Felügyelet és a Számvevőszék vezetőihez. Ebben felkérik őket, hogy állítsák le az építkezést, amíg tisztázódik a helyzet, ezáltal megelőzve az etnikai feszültséget.

Viorica Dăncilă kormányfő ugyanakkor május 3-án, pénteken újságírói kérdésre válaszolva közölte: részletes tájékoztatást kért a védelmi minisztertől az Úz-völgyi katonatemető helyzetéről. A miniszterelnök szerint már csütörtökön megkapta a részletes tájékoztatást, és válaszol Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének, aki korábban levélben kereste meg a katonatemető törvénytelennek vélt átalakítása ügyében.

A Háromszék c. erdélyi lap írása nyomán 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések