A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az iszlám fejkendőről tartanak konferenciát Németországban

A muszlim nők által viselt hidzsáb intenzív vitákat váltott ki Németországban az elmúlt években. Egyre nagyobb a muszlim népesség aránya a lakosságon belül, ezért a téma is egyre kényesebb.
Egyesek a vallásszabadság, mások pedig az elnyomás szimbólumaként tekintenek a muszlim nők által viselt fejkendőre. A ruhadarab annyira hot topic Németországban, hogy a bíróságnak kell eldöntenie, a muszlim tanárnők viselhetnek-e fejkendőt, vagy teljes testet elfedő öltözetet az iskolákban. A helyzetet bonyolítja, hogy a tartományok sem képviselnek egységes álláspontot a kérdést illetően.

Az elmúlt években egyre csak nőtt a muszlim népesség aránya Németországban. A szövetségi statisztikai hivatal – az ottani KSH – szerint már 2015-ben körülbelül 4,7 millió muszlim élt Németországban. Ez a szám valószínűleg azóta jóval magasabb az országba ellenőrizetlenül beáramló migránsoknak köszönhetően.

Susanne Schröter a Frankfurti Egyetemen 2008 óta kutatja az iszlámot. Ő a május 8-án megrendezésre kerülő „Az iszlám kendő – a tisztesség vagy az elnyomás szimbóluma?” című esemény egyik szervezője. Még Susanne is meglepődött azon, hogy milyen hírnévre tett szert a konferencia. Elsőként csak egy diákokból álló csoport kritizálta, akik azzal vádolták, hogy az iszlámellenességet terjeszti és a lemondását követelték. De azóta egyre több helyről kapott kritikákat.

Zuher Jazmati, a muszlimokkal szembeni rasszizmus ellen küzdő egyesület egyik tagja szerint már maga a konferencia is a muszlim nők ellen irányuló erőszakra buzdít.

Schröter elmondta, hogy a konferencia ötletét a Frankfurti Múzeum muszlim divatról szóló kiállítása adta, mivel kontextusba szerették volna helyezni a tárlatot. Megjegyezte, hogy a konferenciára olyan embereket, szakértőket is meghívtak, akik saját maguk is viselnek fejkendőt.

Egyébként Schröter már korábban kifejtette a női jogokért harcoló nonprofit szervezet, a Terre des Femmes rendezvényén, hogy nem ért egyet a hidzsáb viselésével. Szerinte az efféle muszlim női ruhadarabok korlátozzák a nők szabadságát és számos egyéb korlátozáshoz köthetők.

Forrás: 888.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések