Hirdessen itt

Először készült felvétel rákot fogó csimpánzokról

Vadon élő csimpánzanyáról és kölykéről készült videofelvétel, amint édesvízi rákokat fognak, és elfogyasztják őket. A felfedezés arra enged következtetni, hogy őseink is hasonló módon szerezhettek táplálékot a vizekből, ezzel olyan tápanyagokat a szervezetükbe juttatva, melyek elősegítették az agy fejlődését.
A felfedezés mögött a Kiotói Egyetem kutatócsoportja áll, akik a nyugat-afrikai Nimba-hegység esőerdejében figyelték meg a csimpánzokat, amikor szemtanúi voltak a meglepő viselkedésnek. A csimpánzok megfigyelését még 2012-ben kezdték – olvasható a Daily Mail brit napilapban.

A kutatók szerint a nőstényeknél és a fiatal állatoknál a legnagyobb a valószínűsége, hogy rákokat fogjanak, ez a táplálék ugyanis magasabb tápanyagtartalommal bír, amire a fejlődéshez és a vemhesség alatt nagy szükségük van. A rák olyan tápanyagot nyújt nekik, amit rendszerint hangyák fogyasztásából nyernek.  A megfigyelések alapján a hím egyedeknél a hangyafogyasztás a gyakoribb.

Macuzava Tecuró, a tanulmány társírója azt mondta, nem ez az első eset, hogy az emberen kívül más főemlős rákot fogyaszt, de ez az első bizonyíték, hogy más emberszabású tesz így.

A kutató még azt is hozzátette, izgalmas ezt a viselkedést látni, amely lehetővé teszi, hogy jobban megértsük, mi vezethette rá őseinket, hogy kibővítsék az étrendjüket.

A teljes tanulmányt a Journal of Human Evolution tudományos lapban publikálták.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések