A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A legszuperebb tavaszi zöldségek

A boltok polcai végre megtelnek friss zöldséggel. Érdemes minél többet beépíteni az étrendünkbe, a szezonális finomságok között ugyanis igazi szuperélelmiszerekre is bukkanhatunk.
Articsóka

Egy közepes méretű articsókában körülbelül 10 gramm rost található, emellett sok benne a C-vitamin, a magnézium és a kálium is. Az antioxidáns-tartalma is igen magas, ezért számos krónikus betegség kialakulásának esélyét segít csökkenteni. Emellett fogyasztása szerepet játszhat a koleszterinszint csökkentésében, továbbá a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Spárga

Sok benne a K-vitamin és a folsav, ezen felül A-, B1-, B2-, B6-, C-vitamin- a niacintartalma is jelentős. Jó forrása a mangánnak, káliumnak, magnéziumnak és szelénnek is. Magas folsavtartalma miatt várandós nőknek különösen javasolt a fogyasztása. Quercetin nevű flavonoidja asztma, allergia, hörghurut és egyéb tüdőproblémák esetén segítheti a gyógyulást. A spárgában egy aszparagin-A nevű gyulladásgátló összetevő is található, amely segít erősíteni az immunrendszert.

Snidling

Tele van antibakteriális, gombaölő és penészölő anyagokkal, így nemcsak az íze, hanem a hatása is hasonlít a vöröshagymáéhoz és a fokhagymáéhoz. Támogatja a szervezet méregtelenítését, rendszeres fogyasztása pedig - kénes összetevőinek köszönhetően - rákmegelőző hatású lehet.

Kelkáposzta

A hazánkban is népszerű és kedvező árú zöldség az egyik leghatékonyabb koleszterincsökkentő. Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású lehet, valamint antioxidáns-tartalma is rendkívül magas.

Rebarbara

A rebarbarában sok a rost, a C-vitamin, a K-vitamin, a kalcium, a kálium, a magnézium és a mangán. Csak a szárát szabad elfogyasztani, mivel a levelei mérgezőek. Változatos módon elkészíthető és nagyon finom - bár itthon még nem annyira népszerű, érdemes kipróbálni akár lekvárnak, akár süteménybe, pitébe töltve.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések