A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A kétoldalú kapcsolatokat javító lépésekről állapodtak meg

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, hogy a kétoldalú kapcsolatokat javító lépésekről állapodott meg amerikai hivatali partnerével, Mike Pompeóval kettejük keddi, Szocsiban lefolytatott tárgyalásán.
A közös sajtótájékoztatón Lavrov bejelentette: a felek egyetértettek abban, hogy helyre kell állítani a kétoldalú kommunikáció csatornáit. Kifejezte reményét, hogy Robert Mueller amerikai különleges ügyész jelentésének nyilvánosságra hozatala nyomán – amely nem talált bizonyítékot Donald Trump jelenlegi elnök és Moszkva összejátszására a 2016-os kampány során – normalizálódni fog a helyzet az orosz-amerikai viszonyban.

Hasznosnak nevezte azt az elhatározást, hogy kétoldalú tanácsot hozzanak létre az üzleti tevékenység feltételeinek javítása érdekében. Az orosz tárcavezető szerint a kétoldalú kapcsolatok mellett a tárgyalásokon szó volt még Venezueláról, a Koreai-félszigetről, Szíriáról, Ukrajnáról és az iráni atomalkuról.

Donald Trump az orosz-amerikai kapcsolatok javítására törekszik

Az Egyesült Államok Oroszországhoz fűződő viszonyának javítására törekszik Donald Trump amerikai elnök – jelentette ki Mike Pomeo amerikai külügyminiszter, amikor kedden Szocsiban fogadta őt orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov.

„Trump elnök mindent megtesz az országaink közötti kapcsolatok javítása érdekében” – hangoztatta az amerikai diplomácia vezetője.

Pompeo szerint, noha mindkét ország a saját érdekeit védelmezi és álláspontjaik nem mindig csengenek össze, „rengeteg” olyan kérdés van, ahol érdekeik egybeesnek. Mint mondta, Washingtonnak és Moszkvának ezekre a szférákra kell támaszkodnia a kétoldalú kapcsolatok javításában „a közös biztonság érdekében”.

Az amerikai külügyminiszter szerint a két ország érdekei a terrorellenes küzdelem, a fegyverzetcsökkentés, a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása és a regionális konfliktusok rendezése terén esnek lényegesen egybe. Rámutatott: a két ország elnöke arra utasította a két külügyminisztert, hogy tegyenek erőfeszítéseket a kétoldalú viszony „és a helyzet egészének stabilizálása” érdekében.

Pompeo a tárgyalásokat megelőzően a Twitteren azt írta: „amikor az a nemzeti érdekünkben áll, akkor kötelességünk megtalálni az előre vezető utat”. 

Lavrov kifejezte reményét, hogy vendégével sikerül konkrét megoldásokat kidolgoznia arra, hogy a kétoldalú viszonyt „kivezessék jelenlegi szomorú állapotukból”. Mint mondta, a Moszkva és Washington közötti problémák egyfelől haladéktalan intézkedéseket, másfelől hosszú távú, rendszerszerű megoldások kidolgozását követelik meg. Szavai szerint a két félnek „egymás kölcsönös felfogásának új, az eddiginél konstruktívabb mátrixát kell kidolgoznia”.

„Mi készen állunk erre. Természetesen akkor, ha amerikai partnereink szintén érdeklődés mutatnak eziránt” – mondta.   

Úgy vélekedett, hogy a külügyminiszteri szintű kétoldalú kapcsolattartás megélénkülése „némi derűlátásra” ad okot.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra kérte az újságírókat: ne tekintsék az Egyesült Államoknak szánt üzenetnek, hogy Putyin Lavrov és Pompeo Szocsiban folytatott tárgyalásai idején éppen új orosz fegyvereket tekintett meg. Mint mondta, az orosz elnök évente két alkalommal foglalkozik a hadiipar kérdéseivel, s ezeknek egyike egybeesett az amerikai külügyminiszter látogatásával.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések