A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A fényvédő krémekkel ezért kell vigyázni

Hiába véd a bőrrák ellen, a naptejek és-olajok több hatóanyaga is beszivárog a bőrön keresztül a véráramba - derítették ki amerikai tudósok. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy bekerülés után van-e bármiféle káros hatásuk az emberi szervezetre.
Az már talán mindenki számára magától értetődő, hogy napozáskor fényvédőt kell használni, mert így tudjuk megvédeni a bőrünket a rákos megbetegedésektől. A termékek gyártói eddig azt állították, hogy a bőrön keresztül semmi nem szivárog át a véráramba. Amerikai tudósok azonban arra jutottak, hogy ez nem igaz - írja az index.hu.

A klinikai teszt

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság (FDA) egy kísérletet végzett el a négy legelterjedtebb fényszűrő molekulával, amelyet a napvédő készítmények tartalmazni szoktak, és a JAMA nevű tudományos lapban a napokban publikálták az eredményt. Eszerint az UV-fénytől védő molekulák igenis beszivárognak a testünkbe, ráadásul ez a folyamat néhány óra alatt lezajlik. A vizsgált hatóanyagok, az avobenzon, oxibenzon, oktokrilén, és a mexoril SX napokkal azután is kimutathatók voltak a vérben, hogy befejezték a naptej használatát. A kísérlet összes résztvevőjénél ugyanaz volt a vizsgálat eredménye.

Egyelőre ne ijedjünk meg!

Azt viszont még nem tudják, hogy a szervezeten belül milyen hatást váltanak ki ezek az anyagok. Pánikolni majd akkor kell, ha esetleg kiderül, hogy károsak a hormonjainkra, a szaporodószerveinkre, vagy rákot okoznak. De addig is az a valószínű, hogy a termékek gyártói a kutatás eredményét figyelembe véve megváltoztatják a naptejek és -olajok összetételét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések