A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Bosznia-Hercegovinában rekedt migránsok súlyos helyzetére hívta fel a figyelmet a vöröskereszt

A Nyugat-Európába igyekvő, Bosznia-Hercegovinában rekedt migránsok súlyos helyzetére hívta fel a figyelmet csütörtökön a nemzetközi vöröskereszt, amelynek beszámolója szerint az említett migránsok ezrei kénytelenek meghúzni magukat az utcán, és vannak olyanok is, akik életüket vesztették a nehéz körülmények miatt.
Bár Bosznia-Hercegovinát nem érintette a 2015-ös menekültválság, a tavalyi év óta egyre több migráns érkezett az országba, hogy azon keresztül Horvátországba, Szlovéniába, majd onnan nyugat-európai országokba jusson el. Egyes jelentések szerint azonban határőrök verik őket vissza, miközben megpróbálnak Horvátországba belépni.

A nyugat-balkáni útvonalon 2015-ben mintegy egymillió illegális bevándorló haladt át, ám a főként Észak-Macedóniát és Szerbiát érintő migráció 2016 elején jelentősen lecsökkent, mert lezárták az útvonalat.

Tavaly körülbelül 25 ezer, Ázsiából és Észak-Afrikából érkezett ember lépett be Bosznia-Hercegovina területére Szerbiából és Montenegróból, az idén pedig mintegy további hatezren érkeztek az elszegényedett balkáni országba a boszniai biztonsági szolgálatok szerint.

Az említett emberek közül mindössze körülbelül 3500-at helyeztek el tranzitközpontokban, így ezrek kénytelenek meghúzni magukat a szabad ég alatt.

„Emberek alszanak parkokban, parkolókban, a gyalogúton és veszélyes állapotban lévő épületekben” – részletezte egy közleményben Indira Kulenovic, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) operatív menedzsere. „A helyzet borzasztó” – fogalmazott.

Kulenovic beszámolt arról, hogy néhány héttel ezelőtt halálra égett három migráns, aki egy elhagyatott épületben húzta meg magát, miután az általuk használt egyik gyertya tüzet okozott. Egy másik bevándorló kizuhant egy épület legfelső emeletéről, ahol meghúzta magát, a múlt héten pedig egy migráns halálra égett, miután kétségbeesésében felgyújtotta magát.

A migránsok ezenkívül kénytelenek szembenézni a kilencvenes évekbeli boszniai háborúból megmaradt taposóaknák jelentette veszéllyel is. Bosznia-Hercegovina Európa egyik leginkább aláaknázott országa.

A migránsok legtöbbje a nyugat-boszniai Bihac és Velika Kladusa városokban tartózkodik jelenleg, a helyi hatóságok szerint azonban az erőforrások túlterheltek. A hatóságok ezért azt kérték, hogy zárjanak be három tranzitközpontot, és vigyék el lakóikat máshova.

Az etnikailag megosztott Bosznia-Hercegovinában az általános választásokat követően hét hónappal sem sikerült kormányt alakítani. A migrációs és menekültügyekért felelős állami intézmények így nem teljes kapacitással működnek.

„Csapataink megtesznek minden tőlük telhetőt, de túlterheltek, a helyzet pedig kritikus ponthoz érkezett. Humanitárius válsággal állunk szemben” – mondta Rajko Lazic, a boszniai vöröskereszt főtitkára.

A vöröskereszt önkéntesei segítenek az étel elkészítésében mintegy 3000 ember számára naponta öt befogadóközpontban Bosznia-Hercegovina-szerte, miközben mobil csapatok élelmiszerrel, ivóvízzel, ruházattal, takarókkal látják el az úton lévőket, valamint pszichoszociális támogatást és elsősegélyt nyújtanak nekik.

A címlapfotó illusztráció

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések