Hirdessen itt

Veszélyeztetett madár- és denevérfajok védelmét célzó beavatkozásokat végeztek a Balaton-felvidéken

Veszélyeztetett madár-és denevérfajok védelmét célzó beavatkozásokat végeztek a Balaton-felvidéken, melyek révén jelentősen javultak az érintett fajok életfeltételei.
Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Veszprém megyei Ősiben rendezett, szerdai projektzáró rendezvényen elmondta, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága jelenleg tíz projekten dolgozik a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, melyeket összesen 3,5 milliárd forintból valósítanak meg.

A most lezárult fejlesztés egyik eleme volt egy 104 millió forintból megvalósult programnak, melynek keretében öt természetvédelmi részfeladatot végeztek el.

Balczó Bertalan kitért arra, hogy országosan 10 nemzeti park 90 projektet valósít meg 38 milliárd forintból mintegy 100 ezer hektáron. A beavatkozások nyomán javul az élőhelyek állapota, jelentősen csökken például a szabadvezetékek mentén történt áramütések száma.

Az Ősiben kivitelezett projektről Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója elmondta, hogy azt  az E.On Áramhálózati Zrt.-vel kötött megállapodás keretében végezték el. A beruházáshoz az áramszolgáltató a gólyák védelmét célzó fejlesztésekre szánt 30 millió forint 25 százalékával járult hozzá.

A fejlesztések keretében javították a fehérgólya fészkelési feltételeit közel 150 helyszínen új fészektartók kihelyezésével, a régiek cseréjével, madárkiülők kihelyezésével és madárvédelmi szigeteléssel.

Emellett mintegy 800 odút helyeztek ki, denevérházakat telepítettek, közel 2 tonna idegen honos halfajt távolítottak el, a vízimadarak védelme érdekében pedig csökkentették az őket veszélyeztető fajok számát.

Hozzátette: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park összesen 19 projektet kezel, a pályázatok összértéke 5 milliárd forint.

Haraszti Judit, az E.On vezérigazgatója arról beszélt, hogy az áramszolgáltató felelősséget érez a környezet iránt, ezért az új hálózatokat madárbaráttá építik, a régieket pedig fokozatosan azzá alakítják.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések